kompot wiśniowy z pestkami wiśni na zimę

Szybki i co najważniejsze smaczny. Wszystkie przydatne właściwości zostały zachowane. Zawsze robię kompot wiśniowy w ten sposób. Ponieważ długie gotowanie zabija wszystkie przydatne witaminy.
MądraloAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 24 g
71 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

taki kompot można przygotować zarówno ze świeżych jagód, jak i mrożonych.
na początek sterylizujemy słoiki. Wsypujemy do nich czyste umyte owoce. Następnie wlej taką samą ilość cukru (potrzebujemy dwóch szklanek jagód i dwóch szklanek cukru na słoik o pojemności dwóch litrów). Teraz możesz wlać wrzącą wodę do słoików, powoli, aby słoiki nie pękły. Ostatnim akcentem jest zwijanie słoików lub przekręcanie pokrywek i pamiętaj, aby obrócić słoiki. Umieść w ciepłym miejscu.
kompot wiśniowy z pestkami jest gotowy.
taki kompot jest dobrze przechowywany w temperaturze pokojowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy