kompot wiśniowy z pestkami wiśni na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
taki kompot można przygotować zarówno ze świeżych jagód, jak i mrożonych.
na początek sterylizujemy słoiki. Wsypujemy do nich czyste umyte owoce. Następnie wlej taką samą ilość cukru (potrzebujemy dwóch szklanek jagód i dwóch szklanek cukru na słoik o pojemności dwóch litrów). Teraz możesz wlać wrzącą wodę do słoików, powoli, aby słoiki nie pękły. Ostatnim akcentem jest zwijanie słoików lub przekręcanie pokrywek i pamiętaj, aby obrócić słoiki. Umieść w ciepłym miejscu.
kompot wiśniowy z pestkami jest gotowy.
taki kompot jest dobrze przechowywany w temperaturze pokojowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g