sok z whisky i piwa miętowego

orzeźwiający napój na zabawny wieczór z przyjaciółmi! Julep to słynny koktajl miętowy na bazie bourbona, wymyślony kiedyś w południowych Stanach Zjednoczonych. Dziś jest uważany za nowoczesny klasyk i znajduje się na oficjalnej liście koktajli zatwierdzonej przez Międzynarodowe Stowarzyszenie barmanów. Jednak Bourbon można z powodzeniem zastąpić dowolnym innym mocnym alkoholem. W tym przepisie do napoju dodaje się również piwo imbirowe, dzięki czemu koktajl smakuje jeszcze jaśniej i świeżo.
MaksiczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
45 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

1. Do koktajlu przygotowujemy dwie wysokie cylindryczne szklanki highball o pojemności 360 ml. należy je wcześniej schłodzić, napełniając kruszonym lodem przez minutę, aż ściany zostaną pokryte cienką warstwą szronu, a następnie lód należy wyrzucić.

2. Do każdej szklanki wkładamy cukier-równo dzielimy określoną ilość na dwie części.

3. Wlej cukier do piwa (również podziel go na pół na dwie szklanki), dobrze wymieszaj, aby wszystkie kryształy cukru się rozpuściły.Cukier można zastąpić prostym syropem cukrowym w tej samej ilości. W takim przypadku syrop należy przygotować z wyprzedzeniem i schłodzić (przygotowuje się go w ten sposób: 1 do 1 cukru i wody miesza się, doprowadza do wrzenia, aby cukier się rozpuścił, a następnie ochładza).

4. Rozprowadzamy również liście mięty do szklanek. Drewnianą łyżką lekko zgniatamy liście, aby wypuściły sok.

5. Wlej Bourbon również do obu szklanek.

6. Kruszymy lód, dla którego można go włożyć do plastikowej torby, owinąć torbę ręcznikiem i stuknąć wałkiem do ciasta.

7. Rozłóż kruszony lód na dwóch szklankach. Nie musisz żałować lodu, ponieważ jeśli jest go mało, stopi się, a koktajl zostanie mocno rozcieńczony wodą. Jeśli jest dużo lodu, nie topi się szybko, ale chłodzi pozostałe składniki koktajlu. Właśnie tego potrzebujemy. Ponadto ważne jest, aby używać świeżego lodu, nie wolno ponownie używać lodu, na przykład pozostałego po schłodzeniu szklanki (w tym przypadku ucierpi jakość gotowego napoju).

8. Wymieszaj wszystko, udekoruj gałązkami mięty, włóż rurki i podawaj.

można już (i trzeba) cieszyć się! :)))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Whisky - 220   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g

Podobne przepisy