likier cytrynowy na wódce
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
odetnij skórkę z cytryn i napełnij ją wódką na jeden dzień. Usuń białą część z cytryn bez skórki i pokrój miąższ w plasterki. Dodaj cukier. Wlej wodę i gotuj plasterki cytryn w syropie cukrowym przez około 20 minut. Po dniu odcedź wódkę ze skórki i syrop cytrynowy z miąższu. Połącz je i wymieszaj. Wlej powstały domowy likier cytrynowy do butelek. Użyj go do koktajli i deserów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g