likier cytrynowy na wódce

niedrogi przepis na domowy likier cytrynowy. Do koktajli i deserów.
OttolineAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 25 g
193 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

odetnij skórkę z cytryn i napełnij ją wódką na jeden dzień. Usuń białą część z cytryn bez skórki i pokrój miąższ w plasterki. Dodaj cukier. Wlej wodę i gotuj plasterki cytryn w syropie cukrowym przez około 20 minut. Po dniu odcedź wódkę ze skórki i syrop cytrynowy z miąższu. Połącz je i wymieszaj. Wlej powstały domowy likier cytrynowy do butelek. Użyj go do koktajli i deserów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy