kompot z czerwonej porzeczki na zimę bez sterylizacji
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Włóż jagody do miski, napełnij zimną wodą, delikatnie umyj. Spuszczamy wodę z pływającymi śmieciami, powtarzamy procedurę kilka razy, aż woda będzie absolutnie czysta.
2. Włóż jagody do rondla, wlej cukier, wlej wrzącą wodę.
3. Wysyłamy patelnię do ognia i gotujemy przez 15 minut od momentu wrzenia, po czym wlewamy kompot do wstępnie wysterylizowanego półlitrowego słoika, który zwijamy blaszaną pokrywką.
4. Odwróć słoik do góry nogami i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
słodki kompot porzeczkowy jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g