kompot z czerwonej porzeczki na zimę bez sterylizacji

Spróbuj zrobić pyszny napój z jagód na zimę! Uwielbiam, gdy na stole w pięknych szklankach jest jasny kompot, a za oknem mróz pęka i zaspy śniegu)) kompot porzeczkowy jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy. Istnieje wiele różnych metod przygotowywania takich półfabrykatów, ale nadal opiszę, jak to robię)) wydaje mi się, że jest to idealna opcja dla małej rodziny!
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 24 g
93 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 20 min

1. Włóż jagody do miski, napełnij zimną wodą, delikatnie umyj. Spuszczamy wodę z pływającymi śmieciami, powtarzamy procedurę kilka razy, aż woda będzie absolutnie czysta.

2. Włóż jagody do rondla, wlej cukier, wlej wrzącą wodę.

3. Wysyłamy patelnię do ognia i gotujemy przez 15 minut od momentu wrzenia, po czym wlewamy kompot do wstępnie wysterylizowanego półlitrowego słoika, który zwijamy blaszaną pokrywką.

4. Odwróć słoik do góry nogami i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

słodki kompot porzeczkowy jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g

Podobne przepisy