skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pachnące i pyszne
białe grzane wino
w swoim leczniczym działaniu nie jest gorszy od czerwieni. A gotowanie to przyjemność. Proponuję więc świetny przepis kulinarny, który można wykorzystać w okresie jesienno-zimowo-wiosennym.
wlej wytrawne białe wino do emaliowanej lub szklanej patelni. Dodaj cukier (jeśli nie znajdziesz trzciny cukrowej, to nie jest straszne, odpowiedni jest również zwykły cukier granulowany). Możesz zastąpić cukier miodem, weź go tylko półtora raza więcej. Wlej wodę.
pokrój cytrynę i pomarańczę na plasterki i zanurz ją ze skórką w przyszłym białym grzanym winie. Tutaj dodajemy przyprawy-cynamon i goździki.
teraz kładziemy patelnię na kuchence, włączając powolny ogień. I mieszając doprowadzamy do wrzenia.
po przefiltrowaniu napoju przez mokrą gazę i wlaniu do kieliszków do grzanego wina. Podawaj na gorąco, dekorując kółkiem pomarańczy.
nawiasem mówiąc, czasami zastępuję wodę sokiem jabłkowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g