grzane wino z pomarańczą, cytryną, białym winem i cynamonem

ogrzewa nawet w ostrym mrozie i ratuje przed przeziębieniem!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
80 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

pachnące i pyszne białe grzane wino w swoim leczniczym działaniu nie jest gorszy od czerwieni. A gotowanie to przyjemność. Proponuję więc świetny przepis kulinarny, który można wykorzystać w okresie jesienno-zimowo-wiosennym.

wlej wytrawne białe wino do emaliowanej lub szklanej patelni. Dodaj cukier (jeśli nie znajdziesz trzciny cukrowej, to nie jest straszne, odpowiedni jest również zwykły cukier granulowany). Możesz zastąpić cukier miodem, weź go tylko półtora raza więcej. Wlej wodę.

pokrój cytrynę i pomarańczę na plasterki i zanurz ją ze skórką w przyszłym białym grzanym winie. Tutaj dodajemy przyprawy-cynamon i goździki.

teraz kładziemy patelnię na kuchence, włączając powolny ogień. I mieszając doprowadzamy do wrzenia.

po przefiltrowaniu napoju przez mokrą gazę i wlaniu do kieliszków do grzanego wina. Podawaj na gorąco, dekorując kółkiem pomarańczy.

nawiasem mówiąc, czasami zastępuję wodę sokiem jabłkowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy