cytrynowy potykacz z kolendrą

Łatwy i pyszny przepis na koktajl cytrynowy. Nazwa mówi sama za siebie. Nie jest przechowywany przez długi czas......
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 32 g
218 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d

umyj cytryny, oparz wrzątkiem i pokrój na kawałki razem ze skórką. Złożyć do 3-litrowego słoika, dodać kolendrę i goździki, zalać wódką, przykryć i pozostawić na 7 dni.
dodaj cukier do 0,5 litra wody, wymieszaj i zagotuj. Gotuj syrop przez około 10 minut.
nalewkę przecedzić przez sito z dwiema warstwami gazy, wymieszać z syropem i butelkować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy