cytrynowy potykacz z kolendrą
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
umyj cytryny, oparz wrzątkiem i pokrój na kawałki razem ze skórką. Złożyć do 3-litrowego słoika, dodać kolendrę i goździki, zalać wódką, przykryć i pozostawić na 7 dni.
dodaj cukier do 0,5 litra wody, wymieszaj i zagotuj. Gotuj syrop przez około 10 minut.
nalewkę przecedzić przez sito z dwiema warstwami gazy, wymieszać z syropem i butelkować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g