nalewka z borówki brusznicy na wódkę
skład / składniki
60
porcje:
metoda gotowania
rozpuść kilogram cukru w litrze zimnej wody. Gotuj na kuchence, doprowadzając do wrzenia. Gdy syrop cukrowy zacznie gęstnieć, wyłącz ogień. Wlej syrop do 3 litrów soku jagodowego. Obficie dodaj wódkę. Wymieszaj i przykryj pokrywką.
teraz musimy poczekać dwa dni, zanim nalewanie osiągnie stan, którego potrzebujemy. Po upływie tego czasu nalewka z borówki brusznicy wlewa się do butelek. Zatykamy je i przenosimy do spiżarni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g