wino z winogron w słoikach jest pyszne

pyszne domowe wino bez barwników i konserwantów. Winogrona rosną w większości regionów naszego kraju. Nie wszystkie odmiany winogron nadają się do świeżego spożycia, tylko te najsłodsze. Jednak do domowej produkcji wina preferowane są wina i winogrona stołowe.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 31 g
123 kcal
IG: 35 / 0 / 65

metoda gotowania

czas gotowania: 60 D

1. Bierzemy niemyte (jest to bardzo ważne, w przeciwnym razie fermentacja nie nastąpi) kiście winogron i ostrożnie obieramy z nich jagody.

2. W emaliowanym wiadrze naciskamy winogrona rękami lub kruszonką w małych porcjach, aż pojawi się silny sok.

3. Następnie przykryj pojemnik gazą i pozostaw do fermentacji w cieple przez około 4-5 dni. Dwa razy dziennie mieszamy masę drewnianą szpatułką.

4. Po wyrośnięciu miazgi (zmiażdżonych winogron) wrzuć do durszlaka, aby spuścić sok i wyciśnij go przez gazę.

5. Następnie wlej czysty sok winogronowy do słoików i wlej granulowany cukier, wymieszaj.

6. Na szyjce słoika Zakładamy umytą rękawicę medyczną, przebijamy kilka dziur igłą w palcach i mocno zawiązujemy gumką w kółko.

7. Pozostaw wino do fermentacji na 2-3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Podążamy za rękawicą, na początku procesu napompowuje się, a kiedy opróżnia się, wino jest gotowe.

8. Po ustąpieniu drożdży i rozjaśnieniu wina i zatrzymaniu "bulw" ostrożnie filtruj. Podczas odciągania wina upewniamy się, że drożdże nie dostaną się do czystych butelek, zamykamy je korkami.

9. Wino winogronowe wyjmujemy w chłodne miejsce na około miesiąc iw tym czasie trzykrotnie wlewamy wino do innych butelek, pozostawiając osad w poprzednich.

10. Następnie przez kolejny miesiąc bronimy wina w chłodnym miejscu i możemy skosztować.

korzystając z tego przepisu na wino winogronowe, otrzymasz około 6 litrów półwytrawnego, aromatycznego domowego napoju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy