skład / składniki
metoda gotowania
1. Śliwka wiśniowa. Zgniecione, przejrzałe lub odwrotnie, zbyt zielone niedojrzałe owoce lepiej nie zwijać w kompot. W takim przypadku okaże się zbyt kwaśny lub odwrotnie, z goryczką. Dobrze spłucz śliwkę wiśniową zimną wodą z kranu, a następnie spuść wodę. Pozostaw owoce w całości z nasionami w środku - dzięki temu będą bardziej soczyste.
2. Dokładnie spłucz słoiki gorącą wodą i detergentem. Następnie włącz piekarnik na 100-110 stopni Celsjusza i umieść słoiki na blasze do pieczenia szyjką do dołu w celu sterylizacji. Należy wziąć pod uwagę fakt, że puszki należy wkładać do wciąż zimnego piekarnika, aby proces ogrzewania w nim następował stopniowo. Istnieje więc mniejsza szansa, że szklane słoiki pękną od zbyt wysokiej temperatury. Umieść pokrywki w małym rondlu, zalej wodą i gotuj przez około 5 minut.
3. Oddzielnie w czajniku zagotuj odpowiednią ilość czystej wody.
4. W wysterylizowanych, jeszcze gorących po piekarniku, szklanych słoikach złóż czystą śliwkę wiśniową i zalej ją wrzącą wodą. Następnie przykryj słoiki śliwką wiśniową pokrywkami i odstaw na około pół godziny.
5. Po pół godzinie delikatnie spuść wodę ze słoików na patelnię. Dodaj laskę cynamonu do garnka i ponownie zagotuj wodę. Cynamon nada gotowemu kompotowi odrobinę pikanterii.
6. Umieść wskazaną ilość cukru w słoikach ze śliwką wiśniową (można ją zastąpić jakimś substytutem cukru) i zalej wrzącym roztworem cynamonu do samej góry. Następnie mocno zwiń słoiki.
7. Umieść słoiki na podłodze pokrywkami do dołu i zawiń w coś ciepłego. Po 10-12 godzinach, gdy słoiki z kompotem całkowicie ostygną, można je przenieść do ciemnego, chłodnego miejsca do przechowywania przez cały rok.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka wiśniowa - 27 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g