Likier mleczno-kawowy

Szybki w przygotowaniu napój alkoholowy. W przeddzień wakacji oferuję przepis na lekki i pyszny Likier mleczno-kawowy. Likier okazuje się umiarkowanie słodki z subtelną nutą kawy i wanilii, idealny na każdy świąteczny stół i wieczorną rozrywkę.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 78 % 14 g
139 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h 15 min

wlej wodę do rondla i umieść na kuchence. Gdy woda się nagrzeje, Dodaj do niej mleko skondensowane. Rozpuść kawę w niewielkiej ilości gorącej wody i wyślij do mieszanki mlecznej, dodaj wanilinę. Doprowadzić wszystko razem do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Schłodzić do ciepłego stanu i wlać wódkę. Wlej alkohol z garnka do butelki i wstaw do lodówki na 12 godzin. Likier mleczno-kawowy jest gotowy! Miłej zabawy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g

Podobne przepisy