Przepisy bez obróbki cieplnej są dość popularne. Wśród nich są różne sposoby przygotowania smakołyków ze świeżych pomidorów, ogórków, ziół, liści sałaty, papryki, marchwi, zielonego groszku, słodkiej kukurydzy, sera, różnych kiełbas, chleba, majonezu, sosu śmietanowego lub ostrego, przypraw i przypraw. Desery przygotowywane są z miodu, skondensowanego mleka, ciastek, truskawek, pomarańczy, bananów, kiwi, jabłek, gruszek, ananasa, bitej śmietany i nadzienia.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
ogórki | 15 | 0.8 | 0.1 | 2.6 |
pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
sok z cytryny | 16 | 0.9 | 0 | 3 |
takie smakołyki są idealne na prosty rodzinny obiad i świąteczny stół. Te przepisy są odpowiednie na okazję, gdy goście przychodzą nieoczekiwanie i musisz szybko nakryć stół. Nawet początkujący może poradzić sobie z takim gotowaniem. Nie wymaga specjalnych umiejętności i doświadczenia. Ważne jest jednak przestrzeganie wymagań i zaleceń określonych w przepisie, wtedy wynik spełni najśmielsze oczekiwania i na pewno spodoba się dorosłym i dzieciom.