Sałatka Tadżycka ze szczawiem

szczaw świetnie nadaje się do sałatek i tworzy przepyszne kombinacje!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

mam przyjaciółkę, z narodowości jest tadżyczką. Ostatnio bardzo często spędzamy razem czas i przygotowujemy dla naszych dzieci wszelkiego rodzaju potrawy różnych narodów. Tak więc kuchnia Tadżycka jest bardzo podobna do kuchni uzbeckiej i tatarskiej. Ale ani w kuchni uzbeckiej, ani tatarskiej nie ma sałatki ze szczawiu przygotowanej według takiego kulinarnego przepisu.

aby przygotować Tadżycką sałatkę ze szczawiu, umyj odlew kapusty, drobno posiekaj, wymieszaj z solą i zmiel. Pozostaw kapustę na kilka minut. Następnie wyciśnij kapustę i wlej jej sok. Paprykę (najlepiej wziąć czerwoną, jest słodsza i piękniejsza) obieramy, myjemy, usuwamy nasiona, siekamy i mieszamy z kapustą, po czym pozostawiamy na 10 minut.

następnie umyj warzywa pod bieżącą wodą, drobno posiekaj. Marchewki (lepiej też wziąć czerwoną, chociaż Zielona też jest odpowiednia) obieramy i pocieramy na grubej tarce. Wszystkie warzywa wkładamy do jednego naczynia, mieszamy i zalewamy kwaśną śmietaną lub śmietaną. Nasza sałatka jest gotowa! Tę sałatkę można podawać z dowolnym posiłkiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy