skład / składniki
metoda gotowania
mam przyjaciółkę, z narodowości jest tadżyczką. Ostatnio bardzo często spędzamy razem czas i przygotowujemy dla naszych dzieci wszelkiego rodzaju potrawy różnych narodów. Tak więc kuchnia Tadżycka jest bardzo podobna do kuchni uzbeckiej i tatarskiej. Ale ani w kuchni uzbeckiej, ani tatarskiej nie ma sałatki ze szczawiu przygotowanej według takiego kulinarnego przepisu.
aby przygotować Tadżycką sałatkę ze szczawiu, umyj odlew kapusty, drobno posiekaj, wymieszaj z solą i zmiel. Pozostaw kapustę na kilka minut. Następnie wyciśnij kapustę i wlej jej sok. Paprykę (najlepiej wziąć czerwoną, jest słodsza i piękniejsza) obieramy, myjemy, usuwamy nasiona, siekamy i mieszamy z kapustą, po czym pozostawiamy na 10 minut.
następnie umyj warzywa pod bieżącą wodą, drobno posiekaj. Marchewki (lepiej też wziąć czerwoną, chociaż Zielona też jest odpowiednia) obieramy i pocieramy na grubej tarce. Wszystkie warzywa wkładamy do jednego naczynia, mieszamy i zalewamy kwaśną śmietaną lub śmietaną. Nasza sałatka jest gotowa! Tę sałatkę można podawać z dowolnym posiłkiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g