Kiedy mówimy o potrawach kuchni azjatyckiej, mamy na myśli uogólnioną koncepcję obejmującą kuchnie takich krajów jak: Japonia, Chiny, Korea, Wietnam, Tajlandia, a także wszystkie kraje Azji Środkowej. Oznacza to, że nie jest to nawet położenie geograficzne, ale to, że miejscowi należą do określonej rasy. I powiedzmy, że kuchnia afgańska nie jest uważana za azjatycką,ale raczej za arabską. A Turecki będzie Wschodni.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach kuchni azjatyckiej:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
sos sojowy | 51 | 6 | 0 | 66.6 |
cebula | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
marchew | 33 | 1.3 | 0.1 | 6.9 |
papryka | 27 | 1.3 | 0 | 5.7 |
ogromna liczba przepisów kuchni azjatyckiej różni się od siebie pod wieloma względami. Na przykład japoński skłania się ku większej równowadze, niewielkiemu wykorzystaniu tłuszczów, obfitości ryb, ryżu. A kazachski, wręcz przeciwnie, uwielbia obfite, tłuste potrawy z dużą ilością mięsa: wołowiny, jagnięciny itp.w krajach muzułmańskich nie ma przepisów na wieprzowinę - tam to mięso jest uważane za brudne. Ale Chińczycy aktywnie używają tego produktu w swoich potrawach.
oznacza to, że nie ma żadnych punktów orientacyjnych, według których można wyróżnić danie azjatyckie. Trzeba będzie mówić o preferencjach kulinarnych danego kraju. W kuchni tajskiej i koreańskiej uwielbiają ostre przyprawy - to samo można powiedzieć o chińskiej. W Japonii uwielbiają ryż - tam przygotowują nie tylko pierwsze i drugie dania, ale także desery i napoje alkoholowe.
być może możemy powiedzieć, że kuchnia azjatycka ma słabość do gęstych zup: są spożywane we wszystkich wymienionych krajach. Tylko w każdym z nich nazywają się inaczej: lagman, Roman, Tom Yam, danhuatan, kugigugse, fo. A wiele pierwszych dań zawiera określony makaron: gdzieś domowy, szeroki i płaski, gdzieś ryż lub jajko, okrągły, szklany.
pięć najszybszych przepisów na dania kuchni azjatyckiej:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Chiński sos ostrygowy | 5 min | 99 | +14 |
zupa wakame | 5 min | 20 | +67 |
Chiński ostry sos | 5 min | 158 | +33 |
Spicey sos czosnkowy na majonezie chili | 5 min | 448 | +2 |
banany w papierze ryżowym z twarogiem | 10 min | 203 | +48 |
częściowa lista krajów (Republik, regionów), których kuchnie są zwykle klasyfikowane jako uogólnione azjatyckie:
Afganistan, Buriacja, Kazachstan, Kirgistan, Mongolia, Tadżykistan, Tybet, Tuwa, Turkmenistan, Uzbekistan; Hongkong, Chiny, Korea, Makau, Mandżuria, Tajwan, Japonia; Birma, Brunei, Wietnam, Indonezja, Laos, Malezja, Singapur, Tajlandia, Filipiny; Bhutan, Nepal.