kurczak w czerwonym sosie z jajkami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotuj i obierz jajka.
pokrój kurczaka na małe kawałki. Następnie osusz kawałki.
pokrój cebulę na 2 cm kawałki, zetrzyj imbir na drobnej tarce.
zmiażdż czosnek płaską stroną noża.
mocno rozgrzać olej w szerokim rondlu, lekko podsmażyć cebulę, czosnek i imbir.
włóż kawałki kurczaka i smaż, mieszając, przez 3-4 minuty, aby były lekko złote.
dodaj mieszankę papryki, anyż, cukier, wino, sos sojowy i wodę. Wymieszaj i zagotuj.
włóż jajka do bulionu, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj, aż ptak będzie ugotowany, około godziny.
podawać w głębokiej misce: na środku kawałki kurczaka, polać je sosem, ułożyć jajka.
podawać z białym, kruchym ryżem.
pokrój kurczaka na małe kawałki. Następnie osusz kawałki.
pokrój cebulę na 2 cm kawałki, zetrzyj imbir na drobnej tarce.
zmiażdż czosnek płaską stroną noża.
mocno rozgrzać olej w szerokim rondlu, lekko podsmażyć cebulę, czosnek i imbir.
włóż kawałki kurczaka i smaż, mieszając, przez 3-4 minuty, aby były lekko złote.
dodaj mieszankę papryki, anyż, cukier, wino, sos sojowy i wodę. Wymieszaj i zagotuj.
włóż jajka do bulionu, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj, aż ptak będzie ugotowany, około godziny.
podawać w głębokiej misce: na środku kawałki kurczaka, polać je sosem, ułożyć jajka.
podawać z białym, kruchym ryżem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g