Pomarańczowy kurczak
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Filet z kurczaka
Krok 2:
Pokroić na kawałki
Krok 3:
Korzeń imbiru
Krok 4:
Kawałek imbiru
Krok 5:
Pokroić w kostkę
Krok 6:
Sos sojowy
Krok 7:
Imbir z sosem sojowym
Krok 8:
Dodaj brązowy cukier
Krok 9:
Czosnek
Krok 10:
Zmiel czosnek
Krok 11:
Dodaj posiekany czosnek
Krok 12:
Papryka
Krok 13:
Paprykę pokroić w kostkę
Krok 14:
Dodaj pieprz
Krok 15:
Zetrzyj skórkę pomarańczową
Krok 16:
Dodaj skórkę pomarańczową
Krok 17:
Wlać sok pomarańczowy
Krok 18:
Skrobia
Krok 19:
Rozcieńczyć art. łyżkami zimnej wody
Krok 20:
Jajko i skrobia
Krok 21:
Zwilż kurczaka jajkiem
Krok 22:
Zwiń w skrobię
Krok 23:
Smażyć
Krok 24:
Staraj się, aby kawałki się nie sklejały
Krok 25:
Osusz na papierowej serwetce
Krok 26:
Zagotuj SOS
Krok 27:
Włóż kurczaka i posyp wszystko zieloną cebulą
Krok 28:
Wymieszaj wszystko
Krok 29:
Krok 30:
Krok 31:
pokrój filet z kurczaka na małe kawałki.
usuń skórkę z pomarańczy. Wyciśnij z niego sok.
posiekaj czosnek.
obierz imbir i drobno posiekaj.
pokrój paprykę w kostkę.
do sosu: wymieszaj sok pomarańczowy, sok wyciśnięty z pomarańczy, cukier, sos sojowy, korzeń imbiru, czosnek, czerwoną paprykę w misce.
przygotuj zagęszczacz - rozcieńczyć 2 łyżki skrobi trzema łyżkami zimnej wody. Odstaw miskę na bok.
w osobnej misce ubij jajko widelcem.
wlej skrobię na talerz.
na patelni rozgrzej olej roślinny.
weź kawałki kurczaka, zanurz je w jajku, zwiń w skrobię, usmaż na patelni, uważając, aby kawałki się nie przykleiły.
po usmażeniu połóż mięso na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
weź czystą patelnię i polej ją sosem. Gdy sos się zagotuje, dodaj zagęszczacz.
mieszając, poczekaj, aż sos zgęstnieje i włóż do niego smażonego kurczaka.
wymieszaj, odczekaj kolejne 2 minuty, dodaj posiekaną cebulę i zdejmij z ognia.
ryż bardzo dobrze nadaje się do dekoracji tego dania.
Ryż ugotować, posolić, dodać kurkumę, masło. Wszystko dobrze wymieszaj.
połóż pierścień do gotowania na talerzu, połóż ryż, lekko zagęść łyżką. Zdejmij pierścień. Ułóż kurczaka wokół ryżu. Udekoruj piórami cebuli.
chociaż to danie ma swój własny sos, sos pesto wcale nie będzie zbędny.
usuń skórkę z pomarańczy. Wyciśnij z niego sok.
posiekaj czosnek.
obierz imbir i drobno posiekaj.
pokrój paprykę w kostkę.
do sosu: wymieszaj sok pomarańczowy, sok wyciśnięty z pomarańczy, cukier, sos sojowy, korzeń imbiru, czosnek, czerwoną paprykę w misce.
przygotuj zagęszczacz - rozcieńczyć 2 łyżki skrobi trzema łyżkami zimnej wody. Odstaw miskę na bok.
w osobnej misce ubij jajko widelcem.
wlej skrobię na talerz.
na patelni rozgrzej olej roślinny.
weź kawałki kurczaka, zanurz je w jajku, zwiń w skrobię, usmaż na patelni, uważając, aby kawałki się nie przykleiły.
po usmażeniu połóż mięso na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
weź czystą patelnię i polej ją sosem. Gdy sos się zagotuje, dodaj zagęszczacz.
mieszając, poczekaj, aż sos zgęstnieje i włóż do niego smażonego kurczaka.
wymieszaj, odczekaj kolejne 2 minuty, dodaj posiekaną cebulę i zdejmij z ognia.
ryż bardzo dobrze nadaje się do dekoracji tego dania.
Ryż ugotować, posolić, dodać kurkumę, masło. Wszystko dobrze wymieszaj.
połóż pierścień do gotowania na talerzu, połóż ryż, lekko zagęść łyżką. Zdejmij pierścień. Ułóż kurczaka wokół ryżu. Udekoruj piórami cebuli.
chociaż to danie ma swój własny sos, sos pesto wcale nie będzie zbędny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g