pomarańczowy kurczak

świetne danie o niezrównanym smaku nie pozostawi obojętnym! Smacznie. Niezwykły. Pyszne i niezwykłe danie z sosem słodko-kwaśnym. Pomarańczowy kurczak gotuje się bardzo szybko.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 11 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 61 % 19 g
124 kcal
IG: 60 / 25 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filet z kurczaka

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokroić na kawałki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Korzeń imbiru

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kawałek imbiru

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokroić w kostkę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sos sojowy

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Imbir z sosem sojowym

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj brązowy cukier

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Czosnek

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmiel czosnek

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj posiekany czosnek

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Papryka

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Paprykę pokroić w kostkę

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj pieprz

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zetrzyj skórkę pomarańczową

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj skórkę pomarańczową

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlać sok pomarańczowy

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Skrobia

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozcieńczyć art. łyżkami zimnej wody

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Jajko i skrobia

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zwilż kurczaka jajkiem

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zwiń w skrobię

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Smażyć

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Staraj się, aby kawałki się nie sklejały

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Osusz na papierowej serwetce

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Zagotuj SOS

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Włóż kurczaka i posyp wszystko zieloną cebulą

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Wymieszaj wszystko

  29. Krok 29:

    Krok 29.
  30. Krok 30:

    Krok 30.
  31. Krok 31:

    Krok 31.
pokrój filet z kurczaka na małe kawałki.
usuń skórkę z pomarańczy. Wyciśnij z niego sok.

posiekaj czosnek.

obierz imbir i drobno posiekaj.
pokrój paprykę w kostkę.

do sosu: wymieszaj sok pomarańczowy, sok wyciśnięty z pomarańczy, cukier, sos sojowy, korzeń imbiru, czosnek, czerwoną paprykę w misce.

przygotuj zagęszczacz - rozcieńczyć 2 łyżki skrobi trzema łyżkami zimnej wody. Odstaw miskę na bok.
w osobnej misce ubij jajko widelcem.

wlej skrobię na talerz.

na patelni rozgrzej olej roślinny.
weź kawałki kurczaka, zanurz je w jajku, zwiń w skrobię, usmaż na patelni, uważając, aby kawałki się nie przykleiły.

po usmażeniu połóż mięso na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

weź czystą patelnię i polej ją sosem. Gdy sos się zagotuje, dodaj zagęszczacz.
mieszając, poczekaj, aż sos zgęstnieje i włóż do niego smażonego kurczaka.

wymieszaj, odczekaj kolejne 2 minuty, dodaj posiekaną cebulę i zdejmij z ognia.

ryż bardzo dobrze nadaje się do dekoracji tego dania.
Ryż ugotować, posolić, dodać kurkumę, masło. Wszystko dobrze wymieszaj.

połóż pierścień do gotowania na talerzu, połóż ryż, lekko zagęść łyżką. Zdejmij pierścień. Ułóż kurczaka wokół ryżu. Udekoruj piórami cebuli.

chociaż to danie ma swój własny sos, sos pesto wcale nie będzie zbędny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy