skład / składniki
metoda gotowania
niedawno usłyszałem, że istnieje coś takiego jak zakwas Narine. Oczywiście dla mnie nazwa była nie tylko ciekawostką, ale także wszystkim, czego później dowiedziałem się o tym narzędziu. Prawdopodobnie każdy z Was zastanawia się teraz-co to za jedzenie takiego? To nie jest żywność, ale zakwas kwasu mlekowego, który przyczynia się do przywrócenia flory bakteryjnej zabijanej w naszym organizmie przez różne leki produkcji chemicznej. Znalazłam przepis kulinarny i zrobiłam.
wlej mleko do czystego rondla i zagotuj. Równoległy
sterylizuj słoiki jogurtu termometrem i łyżką. Po schłodzeniu mleka (do temperatury 40-45 ° C) wlej je w niewielkiej ilości do już otwartej butelki Narine i dokładnie wymieszaj.
następnie wlej zawartość tej butelki do rondla z mlekiem i ponownie wymieszaj wszystko schłodzoną sterylną łyżką.
mleko, które dostaniemy z Narine, włóż do sterylnych słoików jogurtu i włóż do jogurtu, nie zamykając ich pokrywkami, i włącz je.
po wyłączeniu jogurtu pokrywamy słoiki pokrywkami i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Zakwas jest gotowy za 2 godziny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g