zakwas Narine

Jeśli nigdy czegoś takiego nie ugotowałeś, nadszedł czas! Zaczynaj!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 15 min

niedawno usłyszałem, że istnieje coś takiego jak zakwas Narine. Oczywiście dla mnie nazwa była nie tylko ciekawostką, ale także wszystkim, czego później dowiedziałem się o tym narzędziu. Prawdopodobnie każdy z Was zastanawia się teraz-co to za jedzenie takiego? To nie jest żywność, ale zakwas kwasu mlekowego, który przyczynia się do przywrócenia flory bakteryjnej zabijanej w naszym organizmie przez różne leki produkcji chemicznej. Znalazłam przepis kulinarny i zrobiłam.

wlej mleko do czystego rondla i zagotuj. Równoległy
sterylizuj słoiki jogurtu termometrem i łyżką. Po schłodzeniu mleka (do temperatury 40-45 ° C) wlej je w niewielkiej ilości do już otwartej butelki Narine i dokładnie wymieszaj.

następnie wlej zawartość tej butelki do rondla z mlekiem i ponownie wymieszaj wszystko schłodzoną sterylną łyżką.

mleko, które dostaniemy z Narine, włóż do sterylnych słoików jogurtu i włóż do jogurtu, nie zamykając ich pokrywkami, i włącz je.

po wyłączeniu jogurtu pokrywamy słoiki pokrywkami i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Zakwas jest gotowy za 2 godziny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g

Podobne przepisy

Powiązane i dodatkowe kategorie: