skład / składniki
metoda gotowania
1. Podziel tuszę na pół wzdłuż grzbietu, a następnie umieść ją między dwiema deskami i przejdź młotkiem - płaski ptak jest lepiej marynowany i bardziej równomiernie wędzony. Umyj mięso.
2. Do marynaty umieść wszystkie jej składniki w gorącej wodzie. Najpierw zmiażdż jagody. Ostudzić marynatę.
3. Umieść mięso w pojemniku do marynowania i zalej marynatą do góry. Umieść ładunek na górze, a cała ta konstrukcja jest w lodówce na 3-4 dni. Codziennie obracaj mięso, aby uzyskać bardziej równomierne marynowanie.
4. Zawieś marynowane mięso w wentylowanym pomieszczeniu, owijając gazą przed owadami i pozostaw do wyschnięcia na jeden dzień. Na tym procesie marynowania można uznać za zakończony.
5. Włóż zrębki i mięso do wędzarni. Przez pierwsze 20 minut wędzić na dużym ogniu, następnie 40 minut - na średnim poziomie z zamkniętą pokrywką i kolejne 15 - z otwartą.
6. Pozostaw gotowe wędzone mięso na 1-2 dni, aby dotrzeć i nabrać smaku.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal / 100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g