marynata do wędzenia kurczaka metodą na gorąco

aromatyczna bogata marynata do wędzenia kurczaka! Nagraj i marynuj! Do tego przepisu weź tyle mięsa, ile potrzebujesz. Średnio na 4 tusze idzie 3 litry marynaty.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 5 % 1 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 d

1. Podziel tuszę na pół wzdłuż grzbietu, a następnie umieść ją między dwiema deskami i przejdź młotkiem - płaski ptak jest lepiej marynowany i bardziej równomiernie wędzony. Umyj mięso.

2. Do marynaty umieść wszystkie jej składniki w gorącej wodzie. Najpierw zmiażdż jagody. Ostudzić marynatę.

3. Umieść mięso w pojemniku do marynowania i zalej marynatą do góry. Umieść ładunek na górze, a cała ta konstrukcja jest w lodówce na 3-4 dni. Codziennie obracaj mięso, aby uzyskać bardziej równomierne marynowanie.

4. Zawieś marynowane mięso w wentylowanym pomieszczeniu, owijając gazą przed owadami i pozostaw do wyschnięcia na jeden dzień. Na tym procesie marynowania można uznać za zakończony.

5. Włóż zrębki i mięso do wędzarni. Przez pierwsze 20 minut wędzić na dużym ogniu, następnie 40 minut - na średnim poziomie z zamkniętą pokrywką i kolejne 15 - z otwartą.

6. Pozostaw gotowe wędzone mięso na 1-2 dni, aby dotrzeć i nabrać smaku.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal / 100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy