dania z jagód jałowca
gotowanie w wielu kuchniach na świecie.
jagody jałowca od dawna uważane są za przyprawę myśliwych. Umiejętne gospodynie domowe z powodzeniem wykorzystywały je do moczenia mięsa zwierząt. Dzięki tej procedurze nabierała osobliwego smaku i delikatnego iglastego aromatu. Dziś często gotujemy w domu i używamy jagód jałowca jako przyprawy nie tylko do mięsa, ale także do szynki,
kiełbasy
i ryby. Jako przyprawa
przepisy z jagodami jałowca
zaleca się stosowanie Nie owoców, ale przygotowanych z nich
marynata
lub sos. Jałowiec dobrze komponuje się z kminkiem, majerankiem, rozmarynem, cebulą i czosnkiem. Jałowiec jest również używany do zakwaszania kapusty, w którym to przypadku jego smak i aromat nabiera bogatszego i bogatszego odcienia.
surogat kawy jest wytwarzany z suszonych jagód jałowca w produkcji przemysłowej. Te pikantne jagody są również używane do aromatyzowania różnych napojów, zarówno alkoholowych, jak i bezalkoholowych. Jagody jałowca nadają wódce, różnym koktajlom i napojom owocowym jasny i bogaty smak.
z dojrzałych, suchych owoców jałowca Wytwarza się również cukier jałowcowy. Świeże jagody są używane do produkcji syropu, marmolady i piernika.
używając jagód jałowca do gotowania, należy pamiętać, aby nie spożywać ich w dużych ilościach. Szybkość ich stosowania na kilogram mięsa to tylko 5-6 jagód. W dużych ilościach jagody te są niebezpieczne dla zdrowia. Ważne jest również, aby nie mylić jagód jałowca z trującymi jagodami innej rośliny - jałowca kozackiego. Wyróżniają się czarno-niebieskim kolorem i obecnością dwóch nasion wewnątrz płodu.
674 kcal
1 day1 hour10 minutes
Miękkie, niesamowicie smaczne i najbardziej aromatyczne! Gotowany smalec z
117 kcal
2 days2 hours30 minutes
Gotowanie najsmaczniejszego wędzonego kurczaka w domu! Pachnący, soczysty i
5 kcal
10 minutes
Najsmaczniejsza marynata do gotowania wędzonego kurczaka! Przysmak, taki jak
108 kcal
7 hours50 minutes
Gęsta, bogata zupa z orientalnymi akcentami! Bardzo pachnące!
118 kcal
11 hours35 minutes
Przygotuj galaretkę wieprzową według klasycznego przepisu! Galaretka to obfite
101 kcal
1 hour
Dużo borówki brusznicy? Przygotuj oryginalny sos jagodowy na zimę!
195 kcal
4 hours20 minutes
Koniecznie spróbuj tego delikatnego niemiecko-francuskiego Dania! Shukrut to
179 kcal
2 hours30 minutes
Smażona ryba z rumianą skórką i miękkim, soczystym filetem! Smażona makrela
174 kcal
35 minutes
Stek królewski z fileta Mignon to idealne danie. Filet Mignon to
175 kcal
3 hours
Pyszna przystawka mięsna na każdy świąteczny stół! Mostek w rękawie pieczony w
268 kcal
12 hours
Główne danie na pikniku, pyszne, pachnące! Jeden z przepisów na gotowanie mięsa
283 kcal
4 hours30 minutes
Niesamowicie aromatyczne włoskie danie! Gotuj i smakuj!
161 kcal
2 hours
Doskonałe danie kuchni niemieckiej jest odpowiednie zarówno na wakacje, jak i w
221 kcal
1 hour55 minutes
Soczyste udka z pikantnym dodatkiem kapusty-smak! Jestem fanem kaczki.
254 kcal
1 hour40 minutes
Przysmak dla wybranych! Prosty przepis na specjalne pyszne!
90 kcal
3 days5 hours
Egzotyczne mięso według tego przepisu to po prostu eksplozja smaku! Oczywiście
189 kcal
3 hours
Może być ozdobą każdej świątecznej kolacji. Wynik Gęś z kiszoną kapustą gotuję
323 kcal
45 minutes
Danie urozmaiciło skromne jedzenie szkockich górali w dawnych czasach!