Dalik-suszony filet z indyka

bardzo nietypowy, dobry przysmak, dobra przekąska. Przepis na suszony filet z indyka jest bardzo odpowiedni dla koneserów wędlin. Dzięki prostemu i udanemu przepisowi możesz osiągnąć wspaniały wynik.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 76 % 13 g
190 kcal
IG: 54 / 0 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 17 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Proces gotowania suszonego fileta z indyka odbywa się w 2 etapach. Pierwszym etapem jest marynowanie mięsa. Na tym etapie musisz wymieszać wszystkie przyprawy razem. Wcześniej wskazane jest zmielenie nasion jałowca w moździerzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety włożyć do celofanowej torby, którą możemy zamknąć za pomocą zamka lub w inny sposób. Następnie wkładamy wszystkie przyprawy do torby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej tam 300 ml.wódki. Wymieszaj wszystko razem i pozostaw do marynowania w lodówce na pięć dni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W drugim etapie filety myjemy pod bieżącą wodą i wycieramy ręcznikami papierowymi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj również przyprawy do posypania filetami. Pocieramy kawałek mięsa powstałą mieszanką i pozostawiamy do wyschnięcia na co najmniej piętnaście dni. Konieczne jest suszenie mięsa, aby nie stykało się ściśle z żadną powierzchnią. Po określonym czasie otrzymamy gotowy produkt. Smacznego!!!

ten przepis może być wykorzystany jako podstawa do kreatywnego podejścia do procesu suszenia. Możesz zastąpić dowolne przyprawy tego przepisu tymi, które pasują do Twojego gustu. Na przykład, jeśli zastąpisz użycie wódki dżinem, możesz nie używać jałowca. Ponieważ za pomocą tego napoju można osiągnąć smak igieł. Używaj również pieprzu według własnego uznania i smaku. Jeśli lubisz więcej pieprzu, możesz dodać więcej pieprzu. W ciągu piętnastu dni produkt będzie gotowy. Ale suszone mięso nie jest przeterminowane. Po wydłużeniu okresu suszenia staje się twardszy i bardziej suchy. Dlatego wybierz również czas zgodnie z własnymi preferencjami. Jeśli prześwietlisz przez ponad miesiąc, otrzymasz bardzo solidny produkt, który wielu lubi. Mięso z indyka jest nie do przyjęcia. Zarówno pierś z kurczaka, jak i polędwica wołowa są w porządku. Również dla Twojego gustu. Od siebie chcę zauważyć, że okazuje się, że mięso nie jest zbyt słone, więc można je spożywać nie tylko jako przekąskę do piwa, ale po prostu jako przysmak na stole. Przepis zasługuje na uwagę. smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarhun - 40   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g

Podobne przepisy