skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
We Włoszech do suszenia używa się pomidorów typu "śmietana", ale w rzeczywistości można suszyć dowolne pomidory. Lepiej wybrać pomidory średniej lub małej wielkości.
Krok 2:
Oprócz samych pomidorów potrzebujemy dużo oliwy z oliwek, najlepiej nierafinowanej, a także czosnku, soli, cukru (niekoniecznie). A co najważniejsze-zioła prowansalskie. Możesz użyć gotowej przyprawy w młynie lub wziąć zioła osobno i zmielić je za pomocą młynka do kawy.
Krok 3:
Umyj pomidory, pokrój na pół i odetnij miejsce mocowania (łodygę). Jeśli pomidory są duże, pokrój każdą połowę na ćwiartki. W mięsistych odmianach miąższ z nasionami zwykle nie jest usuwany. Jeśli pomidory są bardzo wodniste i mają dużo nasion, musisz usunąć miąższ z nasionami łyżką. Usuwam również miąższ, jeśli pomidory są w środku z białymi żyłkami. Tym razem natknąłem się na bardzo udane pomidory, więc postanowiłem zostawić miąższ z nasionami.
Krok 4:
Mocno ułóż pomidory na ruszcie suszarki do warzyw i owoców. Każdą połowę pomidora należy posolić. Jest to konieczne, aby pomidory zaczęły wydzielać sok i szybciej wysychały.
Krok 5:
W razie potrzeby posyp pomidory cukrem i mielonymi ziołami prowansalskimi.
Krok 6:
Pomidory należy zacząć suszyć w niskiej temperaturze 35-40 stopni, stopniowo je zwiększając, doprowadzić do 70 stopni i już wysuszyć do miękkości.
Krok 7:
Co godzinę lub dwie zmieniamy kolejność palet, przestawiając dolną na górną.
Krok 8:
Po 6 godzinach możesz obrócić pomidory, sok z nich już nie wypłynie. Pomidory nie są suszone w ten sam sposób, ponieważ mają różne rozmiary, więc niektóre pomidory będą musiały zostać wcześniej usunięte. Po 6-8 godzinach zaczynamy sprawdzać gotowość.
Krok 9:
Gotowość pomidorów jest określana przez naciśnięcie palca. Po naciśnięciu palcem palec powinien być suchy, sok nie powinien być uwalniany z pomidora. Jeśli masz wątpliwości, czy pomidor jest gotowy, wysusz trochę więcej. Lepiej wysuszyć niż nie wysuszyć.
Krok 10:
Moje pomidory całkowicie wyschły w ciągu 12 godzin w temperaturze 70 stopni. Czas zacząć nalewać. Aby to zrobić, podgrzej olej z przyprawami.
Krok 11:
Wlej 0,5-1 łyżeczki ziół prowansalskich do oliwy z oliwek. Możesz użyć gotowej przyprawy & quot; włoskie zioła & quot; lub wybrać przyprawy według własnego gustu. Uwielbiam połączenie tymianku, papryki, oregano lub bazylii i tymianku. Podgrzewamy olej, powinien być gorący, ale nie gotować.
Krok 12:
Na dnie wysterylizowanego słoika kładziemy kilka kawałków czosnku.
Krok 13:
Wlej warstwę suszonych pomidorów.
Krok 14:
Napełnij pomidory gorącym olejem. Dobrze ubijamy łyżką, a następnie ponownie wkładamy czosnek, warstwę pomidorów itp. Pomidory powinny być całkowicie pokryte olejem. Zamykamy pokrywkę i wysyłamy do lodówki na 3-5 dni.
Krok 15:
Suszone pomidory można jeść jako samodzielne danie lub stosować jako dodatek do różnych potraw. Na przykład dodaj suszone pomidory podczas pieczenia chleba do ciasta. Suszone pomidory doskonale komponują się z każdym serem, tworzą niezrównane kanapki i kanapki.
takie pomidory są przechowywane w lodówce przez 3-6 miesięcy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Oregano suche - 306 kcal/100g