suszone pomidory w suszarce do warzyw na zimę

drogie włoskie przysmaki można zrobić samemu w domu. Przygotowanie suszonych pomidorów w oliwie z oliwek jest bardzo smaczne i aromatyczne. We Włoszech pomidory suszy się w pełnym słońcu. Nasze słońce nie jest tak jasne, a pomidory nie zwiędną na nim. Elektryczna suszarka do warzyw jest idealna do tych celów.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 44 % 4 g
59 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    We Włoszech do suszenia używa się pomidorów typu "śmietana", ale w rzeczywistości można suszyć dowolne pomidory. Lepiej wybrać pomidory średniej lub małej wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oprócz samych pomidorów potrzebujemy dużo oliwy z oliwek, najlepiej nierafinowanej, a także czosnku, soli, cukru (niekoniecznie). A co najważniejsze-zioła prowansalskie. Możesz użyć gotowej przyprawy w młynie lub wziąć zioła osobno i zmielić je za pomocą młynka do kawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory, pokrój na pół i odetnij miejsce mocowania (łodygę). Jeśli pomidory są duże, pokrój każdą połowę na ćwiartki. W mięsistych odmianach miąższ z nasionami zwykle nie jest usuwany. Jeśli pomidory są bardzo wodniste i mają dużo nasion, musisz usunąć miąższ z nasionami łyżką. Usuwam również miąższ, jeśli pomidory są w środku z białymi żyłkami. Tym razem natknąłem się na bardzo udane pomidory, więc postanowiłem zostawić miąższ z nasionami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mocno ułóż pomidory na ruszcie suszarki do warzyw i owoców. Każdą połowę pomidora należy posolić. Jest to konieczne, aby pomidory zaczęły wydzielać sok i szybciej wysychały.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W razie potrzeby posyp pomidory cukrem i mielonymi ziołami prowansalskimi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pomidory należy zacząć suszyć w niskiej temperaturze 35-40 stopni, stopniowo je zwiększając, doprowadzić do 70 stopni i już wysuszyć do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Co godzinę lub dwie zmieniamy kolejność palet, przestawiając dolną na górną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 6 godzinach możesz obrócić pomidory, sok z nich już nie wypłynie. Pomidory nie są suszone w ten sam sposób, ponieważ mają różne rozmiary, więc niektóre pomidory będą musiały zostać wcześniej usunięte. Po 6-8 godzinach zaczynamy sprawdzać gotowość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowość pomidorów jest określana przez naciśnięcie palca. Po naciśnięciu palcem palec powinien być suchy, sok nie powinien być uwalniany z pomidora. Jeśli masz wątpliwości, czy pomidor jest gotowy, wysusz trochę więcej. Lepiej wysuszyć niż nie wysuszyć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Moje pomidory całkowicie wyschły w ciągu 12 godzin w temperaturze 70 stopni. Czas zacząć nalewać. Aby to zrobić, podgrzej olej z przyprawami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej 0,5-1 łyżeczki ziół prowansalskich do oliwy z oliwek. Możesz użyć gotowej przyprawy & quot; włoskie zioła & quot; lub wybrać przyprawy według własnego gustu. Uwielbiam połączenie tymianku, papryki, oregano lub bazylii i tymianku. Podgrzewamy olej, powinien być gorący, ale nie gotować.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na dnie wysterylizowanego słoika kładziemy kilka kawałków czosnku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej warstwę suszonych pomidorów.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Napełnij pomidory gorącym olejem. Dobrze ubijamy łyżką, a następnie ponownie wkładamy czosnek, warstwę pomidorów itp. Pomidory powinny być całkowicie pokryte olejem. Zamykamy pokrywkę i wysyłamy do lodówki na 3-5 dni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Suszone pomidory można jeść jako samodzielne danie lub stosować jako dodatek do różnych potraw. Na przykład dodaj suszone pomidory podczas pieczenia chleba do ciasta. Suszone pomidory doskonale komponują się z każdym serem, tworzą niezrównane kanapki i kanapki.

takie pomidory są przechowywane w lodówce przez 3-6 miesięcy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g

Podobne przepisy