skład / składniki
metoda gotowania
oczywiście idealnie, jeśli ryba jest świeżo złowiona. Ale nie zawsze jest to możliwe do zrealizowania, więc kupując wobla do suszenia, wybierz najbardziej & nbsp; świeże i staraj się brać okazy dość duże.
tak więc wobla jest dostępna, teraz przystępujemy bezpośrednio do jej przygotowania.
dobrze umyj rybę, nie musisz jej czyścić. Włóż woblę ciasno do dużego pojemnika, na przykład patelni. Lepiej nie używać plastikowego pojemnika. Patelnia emaliowana jest idealna.
gdy cała ryba jest przygotowana, posyp ją solą (nie musisz żałować soli, a także bać się soli). Przykryj patelnię pokrywką o mniejszej średnicy na górze i umieść ładunek. Jako ładunek możesz użyć trzylitrowego słoika wypełnionego po brzegi wodą.
teraz musisz usunąć rybę w chłodnym miejscu na pięć dni. Po tym czasie usuwamy ładunek, wyjmujemy rybę i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Po umyciu ryby ponownie przenosimy ją na patelnię, napełniamy zimną czystą wodą i pozostawiamy na osiem godzin. W tym czasie ryba pozbyć się nadmiaru soli.
czas minął-spuść wodę z patelni i lekko osusz wobla ręcznikami papierowymi. Bierzemy linę i przeciągamy ją przez każdą rybę (powinna przechodzić przez skrzela i oko). Więzy wobla zawieszamy do wyschnięcia na tydzień. Pomieszczenie, w którym wobla wyschnie, nie powinno być zbyt gorące i musi być dobrze wentylowane. Ponadto konieczne jest zabezpieczenie ryb przed dostępem owadów, na przykład za pomocą siatki.
za tydzień ryba będzie gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Wobla suszona - 235 kcal/100g