leszcz suszony

apetyczna ryba zwiędła w domu! Gotuj, zadzwoń do przyjaciół! Solenie i suszenie ryb nie jest trudne, ale ten proces nie jest szybki. Bądź cierpliwy, a wysiłek praktycznie nie będzie od ciebie wymagany. Spróbuj samodzielnie więdnąć leszcza - okazuje się bardzo smaczny! A najważniejsze jest to, że możesz suszyć dokładnie do stanu, który osobiście kochasz.
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 79 % 15 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 0 % 0 g
93 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 D 2 h 20 min

1. Dobrze schłodź rybę. Możesz go schować do zamrażarki na kilka godzin.
2. Wypełnij skrzela leszcza solą. Zacznij od dużych ryb, pozostawiając mniejsze na później.
3. Wlej sól na dno dużego pojemnika, połóż warstwę ryby, dociśnij.
4. Posyp rybę solą. Dużo soli nie jest potrzebne.
5. Rozłóż rybę warstwa po warstwie, naciskając i posypując solą.
6. Umieść przygotowaną rybę pod uciskiem, włóż do lodówki na tydzień.
7. Każdego dnia ryby należy wyjmować z lodówki i dobrze dociskać od góry.
8. Czas minął-wyjmij rybę, dobrze spłucz solą, zalej czystą zimną wodą przez 20-24 godziny.
9. Zawieś rybę do zwiotczenia w wentylowanym miejscu. Możesz przyspieszyć proces, na przykład za pomocą wentylatora. Ryba jest suszona przez co najmniej 12 godzin (mały rozmiar), podczas gdy duża musi być suszona przez co najmniej 2 dni. Wiele zależy również od Twoich preferencji: jeśli nie lubisz zbyt suchych ryb, czas musi zostać skrócony.


smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Leszcz suszony - 221   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na gorąco - 172   kcal/100g
  • Leszcz gotowany - 126   kcal/100g
  • Leszcz świeży - 105   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na zimno - 160   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy