skład / składniki
metoda gotowania
1. Dobrze schłodź rybę. Możesz go schować do zamrażarki na kilka godzin.
2. Wypełnij skrzela leszcza solą. Zacznij od dużych ryb, pozostawiając mniejsze na później.
3. Wlej sól na dno dużego pojemnika, połóż warstwę ryby, dociśnij.
4. Posyp rybę solą. Dużo soli nie jest potrzebne.
5. Rozłóż rybę warstwa po warstwie, naciskając i posypując solą.
6. Umieść przygotowaną rybę pod uciskiem, włóż do lodówki na tydzień.
7. Każdego dnia ryby należy wyjmować z lodówki i dobrze dociskać od góry.
8. Czas minął-wyjmij rybę, dobrze spłucz solą, zalej czystą zimną wodą przez 20-24 godziny.
9. Zawieś rybę do zwiotczenia w wentylowanym miejscu. Możesz przyspieszyć proces, na przykład za pomocą wentylatora. Ryba jest suszona przez co najmniej 12 godzin (mały rozmiar), podczas gdy duża musi być suszona przez co najmniej 2 dni. Wiele zależy również od Twoich preferencji: jeśli nie lubisz zbyt suchych ryb, czas musi zostać skrócony.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Leszcz suszony - 221 kcal/100g
- Leszcz wędzony na gorąco - 172 kcal/100g
- Leszcz gotowany - 126 kcal/100g
- Leszcz świeży - 105 kcal/100g
- Leszcz wędzony na zimno - 160 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g