skład / składniki
metoda gotowania
do suszenia lepiej ugotować dojrzałą i soczystą paprykę o bogatym czerwonym kolorze. Umyj je, osusz ręcznikiem, usuń łodygi i nasiona, a następnie pokrój paprykę na duże kawałki. Wolę ciąć na pół wzdłuż.
pokrój kawałki w naczyniu do pieczenia, posyp je oregano i rozmarynem, solą. Rozgrzej piekarnik do 80 stopni i ustaw patelnię z papryką na 5 godzin. Pamiętaj, aby od czasu do czasu obracać kawałki pieprzu z jednej strony na drugą.
możesz natychmiast zjeść to pyszne, podać jako dodatek lub przygotować na zimę. Do tego:
włóż pieczone kawałki, goździki, ziele angielskie i czarny pieprz, czosnek pokrojony w plastry do wysterylizowanego i rozgrzanego słoika. Wlej oliwę z oliwek do słoika, a następnie zamknij ją pokrywką.
suszone papryki są gotowe. Przechowuj je w lodówce przez 2-3 miesiące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g