skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj polędwicę wołową.
Krok 2:
Włóż mięso do szklanej tacy, posypując solą. Owiń tacę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 dni. Codziennie wyjmuj mięso, obracaj je, spuszczaj sok, dodawaj sól.
Krok 3:
Minęły 3 dni, a mięso było dobrze solone. Teraz włóż go do zimnej, czystej wody moczyć przez 3 godziny.
Krok 4:
Przykryj ruszt z piekarnika kilkakrotnie złożonym ręcznikiem papierowym, na którym połóż namoczone mięso. Przykryj go kilkoma warstwami ręcznika papierowego na wierzchu, na którym połóż deskę do krojenia,a na wierzchu umieść ładunek na 1-1, 5 godziny. Pomoże to pozbyć się nadmiaru wilgoci z mięsa. Ręczniki papierowe w tym procesie należy kilkakrotnie zmienić.
Krok 5:
Zawiąż polędwicę, nadając jej bardziej równomierny i gęsty kształt. Jeśli gotujesz z równego kawałka polędwicy, możesz obejść się bez tego kroku, po prostu przeciągając sznurek przez mięso.
Krok 6:
Zawieś mięso w ciemnym, suchym, wentylowanym miejscu na 3 dni lub można je zamrozić w specjalnym urządzeniu w ciągu 12 godzin. Urządzenie można kupić lub wykonać samodzielnie.
Krok 7:
W misce połącz kozieradkę, paprykę, czosnek w proszku, pieprz cayenne (zmiażdżony), sól. Wlej trochę wrzącej wody, wymieszaj, uzyskując dość gęstą pikantną pastę. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Następnie grubo posmaruj polędwicę, pozostaw pastę do wyschnięcia i nałóż drugą warstwę, pokrywając słabo rozmazane miejsca równą warstwą. Im grubsza warstwa pasty, tym ostrzejsze pastrami się skończy.
Krok 8:
Filetuj mięso w suchym i wentylowanym miejscu przez 1,5-2 tygodnie. Gotowość pastrami określa się dotykiem-mięso powinno być wystarczająco twarde, ale zachować pewną elastyczność.
Krok 9:
Pastrami pokrój na porcje. Resztę przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Kozieradka - 323 kcal/100g