pastrami z wołowiny

najsmaczniejszą przekąską na przyjazne spotkania jest pikantne suszone mięso! Chociaż to danie jest przygotowywane przez długi czas, prawie nie wymaga wysiłku. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość. A kiedy pastrami się przygotuje, po prostu zaproś znajomych do odwiedzenia!)))
NataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 20 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 10 % 3 g
162 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 D 4 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj polędwicę wołową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mięso do szklanej tacy, posypując solą. Owiń tacę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 dni. Codziennie wyjmuj mięso, obracaj je, spuszczaj sok, dodawaj sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Minęły 3 dni, a mięso było dobrze solone. Teraz włóż go do zimnej, czystej wody moczyć przez 3 godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj ruszt z piekarnika kilkakrotnie złożonym ręcznikiem papierowym, na którym połóż namoczone mięso. Przykryj go kilkoma warstwami ręcznika papierowego na wierzchu, na którym połóż deskę do krojenia,a na wierzchu umieść ładunek na 1-1, 5 godziny. Pomoże to pozbyć się nadmiaru wilgoci z mięsa. Ręczniki papierowe w tym procesie należy kilkakrotnie zmienić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawiąż polędwicę, nadając jej bardziej równomierny i gęsty kształt. Jeśli gotujesz z równego kawałka polędwicy, możesz obejść się bez tego kroku, po prostu przeciągając sznurek przez mięso.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawieś mięso w ciemnym, suchym, wentylowanym miejscu na 3 dni lub można je zamrozić w specjalnym urządzeniu w ciągu 12 godzin. Urządzenie można kupić lub wykonać samodzielnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce połącz kozieradkę, paprykę, czosnek w proszku, pieprz cayenne (zmiażdżony), sól. Wlej trochę wrzącej wody, wymieszaj, uzyskując dość gęstą pikantną pastę. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Następnie grubo posmaruj polędwicę, pozostaw pastę do wyschnięcia i nałóż drugą warstwę, pokrywając słabo rozmazane miejsca równą warstwą. Im grubsza warstwa pasty, tym ostrzejsze pastrami się skończy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Filetuj mięso w suchym i wentylowanym miejscu przez 1,5-2 tygodnie. Gotowość pastrami określa się dotykiem-mięso powinno być wystarczająco twarde, ale zachować pewną elastyczność.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pastrami pokrój na porcje. Resztę przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g

Podobne przepisy