kiełbasa peklowana na surowo w domu

niezrównanie smaczne, pikantne, jedzenie bogów na świątecznym stole! Nie ma nic trudnego w przygotowaniu suszonej kiełbasy, wystarczy uzbroić się w cierpliwość i poczekać pewien czas. Wynik przekroczy wszelkie oczekiwania! To prawdziwy przysmak zrobiony w domu!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 18 g
tłuszcze 49 % 19 g
węglowodany 5 % 2 g
254 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić suszoną kiełbasę w domu? Jakiego mięsa lepiej użyć? W przepisie do robienia kiełbasek użyłam świeżego kawałka młodej wołowiny. Możesz wziąć wołowinę i wieprzowinę w stosunku 1:1. Potrzebujemy również świeżego smalcu wieprzowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso i smalec w małe kostki. Aby ułatwić cięcie, wysłałem mięso ze smalcem do zamrażarki i lekko je zamroziłem. Nóż do krojenia weź cienki i ostry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól azotynową (52 gr.), cukier (40 gr.), ziarna pieprzu, czosnek w proszku i mieszanka przypraw do smaku. Z przypraw użyłam jagód jałowca, mielonej kolendry i mieszanki mielonej papryki. Dokładnie ugniataj mięso mielone, aż pojawią się białe nici, zajmie to od 5 do 7 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść mięso mielone w rondlu o odpowiedniej wielkości lub filiżance, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnego dnia mięso mielone ponownie dobrze zagnieść. Można go pozostawić w tej formie lub przepuścić przez maszynę do mięsa za pomocą dużego rusztu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj naturalną skorupę. Odpowiednie są jelita wieprzowe lub osłonka kolagenowa. Jeśli używasz Sznurka, dobrze go spłucz i namocz przez chwilę w zimnej wodzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Za pomocą elektrycznej maszynki do mięsa i specjalnej dyszy mocno włóż mięso mielone do skorupy. Uformuj kiełbaski o mniej więcej tej samej długości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przebij każdy pasek igłą w kilku miejscach, aby uwolnić nadmiar powietrza.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zawieś kiełbaski w chłodnym pomieszczeniu w temperaturze 8-15 stopni i wilgotności 70-75%. Pozostaw produkty do dojrzewania na 20-40 dni. Czas zależy od średnicy powstałej kiełbasy i temperatury, a także wilgotności pomieszczenia, w którym następuje dojrzewanie. W sezonie zimowym zawiesiłem kiełbasę na strychu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas suszenia bochenki kiełbasy zagęszczają się i tracą masę o około 30%. Tak wyglądają kiełbaski po 20 dniach suszenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A więc pod koniec gotowania, tj. po 30-35 dniach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zobacz, jak apetyczny i piękny jest kawałek kiełbasy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój gotowy produkt tak cienko, jak to możliwe i podawaj na próbę!

kiełbasę peklowaną w domu można przygotować ze wszystkich rodzajów mięsa, głównym punktem jest to, że mięso jest świeże i dobrej jakości. Bardzo ważne jest stosowanie soli azotynowej, która zapobiega tworzeniu się szkodliwych bakterii i zapobiega pojawieniu się zatrucia jadem kiełbasianym. Ponadto nadaje kiełbasom apetyczny czerwony kolor. Sól azotynową należy przyjmować w ilości 2-3% masy mięsa.

suszone kiełbaski uzupełnią kieliszek spienionego zimnego piwa lub ozdobią świąteczny stół w apetyczny sposób.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy