buraki na zimę

naprawdę przydatny dodatek do diety! . Wierzchołki buraków na zimę będą dobrym dodatkiem do żywności i przydadzą się do przygotowania pierwszych dań, smażonych warzyw, sałatek. Wierzchołki można marynować, zamrażać, suszyć, ta ostatnia metoda jest bardzo wygodna. Czas suszenia zależy od sposobu suszenia blatów, suszenia lub na zewnątrz.
julijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
12 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

1. Moje wierzchołki buraków, pozwól im wyschnąć, a następnie drobno posiekaj liście i ogonki.

2. Rozłóż na blasze do pieczenia i wystaw na zewnątrz, jeśli to możliwe. Suszymy wierzchołki wyłącznie w cieniu, unikając bezpośredniego światła słonecznego.

3. Wierzchołki można również suszyć w specjalnym suszarce do warzyw i owoców, w temperaturze nie wyższej niż 60 stopni.

4. Gdy wierzchołki wyschną, wlej je do suchego szklanego słoika, szczelnie zamknij pokrywką.

trzymamy w ciemnym miejscu nie dłużej niż rok.

dobre zdrowie i udane puste miejsca!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liście buraka - 12   kcal/100g

Podobne przepisy