liście truskawek na zimę

przydatne przygotowanie na zimę! Nie przegap chwili! Liście truskawek należy przygotować na zimę! To magazyn zdrowych witamin! Herbata z liści truskawek jest nie tylko smaczna i aromatyczna, ale także bardzo zdrowa. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga radzić sobie z przeziębieniem. Wiele ziół, a także korzenie roślin leczniczych można kupić w aptekach. Ale trudno jest znaleźć liście truskawek w sprzedaży. Dlatego nadal warto nie być leniwym i samodzielnie przygotowywać tak przydatne surowce.
SilvaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
30 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h

przygotowanie liści truskawek na herbatę wcale nie jest trudne. Najważniejsze jest, aby nie przegapić odpowiedniego czasu na zbieranie surowców, a mianowicie okresu od sierpnia do września. Ten czas jest uważany za najkorzystniejszy.

oczywiście najłatwiej jest zebrać liście i po prostu wysuszyć je na zewnątrz lub na parapecie. Ale to nie jest najlepsza opcja. W tym czasie liście stracą swój niepowtarzalny aromat, z którego smak herbaty nie będzie tak bogaty, jak byśmy chcieli.

aby uniknąć utraty witamin i smaku, surowce należy fermentować. Ten proces jest skomplikowany. W domu można to nieco uprościć, ale nie należy tego przegapić.

1. Tak więc zebrane surowce wkładamy do kartonowego pudełka i pozostawiamy na dwie godziny w cieniu. Jest to konieczne, aby liście były lekko szczepione. Takie liście są bardziej miękkie, nie chrupiące w przeciwieństwie do świeżo zebranych.

2. Lekko ugniataj przeszczepione liście rękami, możesz je pocierać. To niszczy strukturę samego liścia, rozpoczynając proces fermentacji.

3. Przygotowane liście truskawek są przenoszone do dowolnego pojemnika, głównym warunkiem jest to, że pojemnik nie powinien być metalowy. Przykryj wilgotną lnianą serwetką. Możesz również użyć bawełnianego kawałka tkaniny.

4. Pozostaw w tej pozycji na 6-8 godzin. Okresowo zwilż serwetkę, aby zapobiec całkowitemu wysuszeniu. Kiedy zapach liści wzrośnie, stanie się bardziej wyraźny - jest to sygnał, że nadszedł czas, aby przejść do suszenia.

5. Zaleca się suszenie liści truskawek w piekarniku. Przenosimy surowce na blachę do pieczenia, wkładamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 100 stopni, suszymy przez półtorej godziny.

6. Po określonym czasie obniżamy temperaturę do 50-60 stopni, suszymy do miękkości. Podczas suszenia okresowo mieszaj liście drewnianą szpatułką.

zebrane surowce należy przechowywać w suchym, dobrze wentylowanym pomieszczeniu.

smacznej herbaty i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liście truskawek - 30   kcal/100g

Podobne przepisy