suszenie koloru lipy

Przygotuj kolor lipy! Na pyszną herbatę i napary lecznicze! Suszenie koloru lipy nie jest trudne, chociaż będziesz musiał podjąć wysiłek. W końcu musisz zrobić wszystko poprawnie-zebrać , wysuszyć i usunąć do przechowywania. Ale potem możesz rozpieszczać siebie i krewnych niesamowicie pachnącą i przytulną herbatą i pamiętać ciepłe lato. Ponadto kwiaty lipy można wykorzystać do celów leczniczych. Prawidłowo przygotowane surowce są przechowywane przez bardzo długi czas - do dwóch lat.
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
0 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D

aby cieszyć się pyszną i pachnącą herbatą z parzonych kwiatów lipy w zimnych porach, należy je odpowiednio przygotować. Oczywiście możesz kupić kwiaty lipy w aptece, ale najczęściej ten kolor lipy jest mniej aromatyczny i słodki. Najważniejsze jest to, że kwiaty lipy należy zbierać w miejscach przyjaznych dla środowiska, najlepiej z dala od dużych miast i dużych autostrad.

Pogoda również odgrywa dużą rolę. Zaleca się zbieranie koloru lipy w ciepły dzień. Pożądane jest, aby nie było silnego upału, wręcz przeciwnie-było zmienne zachmurzenie i wystarczająca wilgotność powietrza. Przy takiej pogodzie nektar w kwiatach będzie maksymalny. Czas otwarcia większości kwiatów trwa około półtora tygodnia. Najlepiej zbierać kolor lipy w tym okresie. Najlepszą porą dnia na zbiórkę jest południe.

zbieranie koloru lipy kosztuje ręce i zaleca się przyjmowanie wyjątkowo dobrych kwiatów z sąsiednimi liśćmi-bez wad, plam, ciemnienia. Po zebraniu kwiatów lipy nadal należy je odpowiednio wysuszyć.

odbywa się to w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Na poziomej powierzchni rozkłada się czysty ręcznik z naturalnej tkaniny, na nim układane są zebrane kwiaty. Z góry są pokryte gazą. Kwiaty należy mieszać kilka razy dziennie, aby równomiernie wyschły, a dolne nie gniły. W żadnym wypadku nie należy suszyć koloru lipy w bezpośrednim świetle słonecznym. Z reguły kwiaty lipy wysychają przez około 3 dni.

nawiasem mówiąc, jeśli dostępna jest suszarka elektryczna, możesz jej użyć. Proces jest czasami uproszczony i zajmuje znacznie mniej czasu. Trzeba tylko pamiętać, że temperatura suszenia koloru lipy nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza. W przeciwnym razie może stracić swoje właściwości lecznicze.

suszone kwiaty są zbierane w płóciennej torbie. Równie dobrze możesz użyć papierowej torby lub zwykłego szklanego słoika. Jeśli ma być przechowywany w szklanym słoju, musisz zapewnić dostęp powietrza do koloru lipy. Aby to zrobić, zamknij słoik nie pokrywką, ale zawiąż go podwójną warstwą gazy.

kolor lipy jest przechowywany bez utraty swoich właściwości przez długi lub dwa lata. Oczywiście, jeśli zrobisz to dobrze.

przytulnej zimy i dobrego zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kwiaty lipy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy