skład / składniki
metoda gotowania
1. Przed rozpoczęciem pracy ze skórką należy ją dokładnie umyć. Lepiej zrobić to w gorącej wodzie za pomocą pędzla, aby na pewno zmyć wszystkie związki, które traktują owoce cytrusowe.
2. Usuń skórkę specjalnym nożem do skórki, możesz również użyć obieraczki do warzyw. Do przyprawiania używamy tylko żółtej części skórki, więc nie dotykamy białej części.
3. Rozłóż paski skórki na naczyniu cienką warstwą i pozostaw w temperaturze pokojowej do wyschnięcia na około 2 dni. Można również suszyć w piekarniku przy otwartych drzwiach i temperaturze 100 stopni.
4. Zmiel już wysuszoną skórkę na proszek za pomocą młynka do kawy lub blendera. Proszek rozprowadzamy w pojemniku z ciemnego szkła lub w innym pojemniku, ważne jest, aby pokrywa była szczelnie zamknięta, aby zapach nie wyblakł.
pyszne dania z nową przyprawą!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g