przyprawa ze skórki cytryny

Zrób własną aromatyczną przyprawę! Przyprawa ze skórki cytryny to pikantny dodatek do różnych słodkich i pikantnych potraw. Lepiej nie używać białej części skórki w przyprawach, ponieważ jest bardzo gorzka i może zepsuć to każde danie, które zostanie dodane. Tarcie skórki do przypraw nie jest zalecane, ponieważ cząsteczki z olejkami eterycznymi są niszczone, zapach szybko ulatnia się. Możesz użyć tarki, jeśli skórka zostanie natychmiast dodana do naczynia.
Irene-LimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 5 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 40 min

1. Przed rozpoczęciem pracy ze skórką należy ją dokładnie umyć. Lepiej zrobić to w gorącej wodzie za pomocą pędzla, aby na pewno zmyć wszystkie związki, które traktują owoce cytrusowe.

2. Usuń skórkę specjalnym nożem do skórki, możesz również użyć obieraczki do warzyw. Do przyprawiania używamy tylko żółtej części skórki, więc nie dotykamy białej części.

3. Rozłóż paski skórki na naczyniu cienką warstwą i pozostaw w temperaturze pokojowej do wyschnięcia na około 2 dni. Można również suszyć w piekarniku przy otwartych drzwiach i temperaturze 100 stopni.

4. Zmiel już wysuszoną skórkę na proszek za pomocą młynka do kawy lub blendera. Proszek rozprowadzamy w pojemniku z ciemnego szkła lub w innym pojemniku, ważne jest, aby pokrywa była szczelnie zamknięta, aby zapach nie wyblakł.

pyszne dania z nową przyprawą!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy