skład / składniki
metoda gotowania
Churchhela słynie z wielowiekowej historii i pomocnej obsady. W końcu nie każdy deser składa się całkowicie z naturalnych produktów i ma tak korzystny wpływ na ludzkie ciało. Dlatego to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej jest gorąco kochane i szanowane w wielu krajach świata.
churchkhela jest przygotowywana z elementarnych produktów, ale technologia gotowania różni się od naszej zwykłej. Jeśli więc zamierzasz zrobić ten deser po raz pierwszy, najpierw przeczytaj przepis kilka razy i zastanów się z wyprzedzeniem, gdzie będziesz gotować, a następnie suszyć churchkhela.
z mojego doświadczenia wynika, że lepiej jest nawlec orzechy na nici z wyprzedzeniem, aby poćwiczyć, jak zanurzysz je w galarecie z soku, gdzie powiesisz, co położysz pod nimi, aby nie poplamić powierzchni itp. Optymalna długość dla pierwszych prób to 25-30 cm.
gdy orzechy są nawleczone, a wszystkie etapy gotowania są przemyślane, zacznij robić mieszankę do maczania. Wlej trochę soku do miski, a resztę Wyślij do rondla z grubym dnem i umieść na średnim ogniu. Wymieszaj zarezerwowany sok z mąką do uzyskania gładkiej konsystencji. Po zagotowaniu soku wlej roztwór mąki do rondla cienkim strumieniem i ciągle mieszaj, aby nie powstały grudki.
zagotuj sok do bardzo gęstej galaretki. Jeśli mieszanina okaże się dla ciebie kwaśna, możesz dodać cukier, ale nie jest to konieczne i nie jest przewidziane w klasycznym przepisie. Ostudź mieszaninę i zacznij formować churchkhela. Z kolei zanurz nici z orzechami w gęstej galaretce, w razie potrzeby naciskając drewnianą szpatułką i zawieś je do wyschnięcia w temperaturze pokojowej. Za 5-6 dni churchkhela będzie gotowa.
przechowuj deser w chłodnym miejscu w pergaminie lub ręczniku. Podawaj churchkhela z herbatą, sokiem lub bulionem jagodowym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok winogronowy - 54 kcal/100g