Churchhela z orzechami laskowymi

churchkhela-stulecia tradycji w jednym deserze! Zdrowe i smaczne! Jedna z opcji przygotowania tego wspaniałego przysmaku. W moim arsenale jest wiele przepisów na churchkhela, ale z orzechami laskowymi - najbardziej lubianymi i najsmaczniejszymi. Robię ten zdrowy deser na święta i dla najdroższych gości.
tania•oxeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 60 % 18 g
158 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

Czas gotowania: 6 D 1 h 40 min

Churchhela słynie z wielowiekowej historii i pomocnej obsady. W końcu nie każdy deser składa się całkowicie z naturalnych produktów i ma tak korzystny wpływ na ludzkie ciało. Dlatego to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej jest gorąco kochane i szanowane w wielu krajach świata.

churchkhela jest przygotowywana z elementarnych produktów, ale technologia gotowania różni się od naszej zwykłej. Jeśli więc zamierzasz zrobić ten deser po raz pierwszy, najpierw przeczytaj przepis kilka razy i zastanów się z wyprzedzeniem, gdzie będziesz gotować, a następnie suszyć churchkhela.

z mojego doświadczenia wynika, że lepiej jest nawlec orzechy na nici z wyprzedzeniem, aby poćwiczyć, jak zanurzysz je w galarecie z soku, gdzie powiesisz, co położysz pod nimi, aby nie poplamić powierzchni itp. Optymalna długość dla pierwszych prób to 25-30 cm.

gdy orzechy są nawleczone, a wszystkie etapy gotowania są przemyślane, zacznij robić mieszankę do maczania. Wlej trochę soku do miski, a resztę Wyślij do rondla z grubym dnem i umieść na średnim ogniu. Wymieszaj zarezerwowany sok z mąką do uzyskania gładkiej konsystencji. Po zagotowaniu soku wlej roztwór mąki do rondla cienkim strumieniem i ciągle mieszaj, aby nie powstały grudki.

zagotuj sok do bardzo gęstej galaretki. Jeśli mieszanina okaże się dla ciebie kwaśna, możesz dodać cukier, ale nie jest to konieczne i nie jest przewidziane w klasycznym przepisie. Ostudź mieszaninę i zacznij formować churchkhela. Z kolei zanurz nici z orzechami w gęstej galaretce, w razie potrzeby naciskając drewnianą szpatułką i zawieś je do wyschnięcia w temperaturze pokojowej. Za 5-6 dni churchkhela będzie gotowa.

przechowuj deser w chłodnym miejscu w pergaminie lub ręczniku. Podawaj churchkhela z herbatą, sokiem lub bulionem jagodowym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok winogronowy - 54   kcal/100g

Podobne przepisy