skład / składniki
metoda gotowania
churchkhela to prawdziwie gruzińska słodycz, która wyróżnia się niezwykłością i wyrafinowaniem, podobnie jak wiele gruzińskich potraw. Przygotowywany jest deser z orzechów i naturalnego soku. Charakterystyczną cechą churchkheli jest brak cukru i konserwantów w jej składzie.
oprócz głównych składników będziesz potrzebować: nici, grubej igły i naparstka do sznurowania orzechów, zapałek lub wykałaczek do mocowania krawędzi nici, patelni z wysokimi bokami, aby wygodnie było zanurzyć "koraliki orzechowe".
więc gotujemy churchkhela:
1. Delikatnie, aby nie zgnieść palców, umieść orzechy na nitce, której krawędź jest zabezpieczona zapałką lub wykałaczką.
2. Rozcieńczyć mąkę w soku z granatów (półtorej szklanki). Zrób to ostrożnie, aby mieszanina była jednorodna, bez grudek.
3. Zagotuj resztę soku na małym ogniu i stopniowo wprowadzaj do niego powstałą mieszaninę z mąką, ciągle mieszając.
4. Gotuj mieszaninę, ciągle mieszając, aż będzie bardzo gęsta galaretka.
schłodzić powstałą masę do około 50 stopni Celsjusza.
5. Na zmianę maczaj "orzechowe koraliki" w galarecie. Zasada tego procesu jest następująca: 1,5 minuty w mieszance soków, a następnie 5 minut - suszenie. Najlepiej zrobić to z każdą" nitką orzechową " osobno. Powtarzaj ten proces, aż na orzechach utworzy się warstwa "opakowania" soku o grubości 15-20 mm.
6. Zawieś churchkhela w ciepłym miejscu do wyschnięcia, upewniając się, że krople masy sokowej nie zabrudzą podłogi ani mebli.
z reguły ten deser "stoi" przez kilka tygodni, ale jeśli chcesz pobrać próbkę, możesz to zrobić w dowolnym momencie - przynajmniej natychmiast po ugotowaniu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sok z granatów - 64 kcal/100g