Churchhela granat

lubisz orzechy? Przygotuj churchkhela! Jest bardzo smaczny i Mega zdrowy! Niesamowicie pyszny i bardzo zdrowy deser, którego przepis powiedzieli mi moi sąsiedzi, którzy przybyli ze słonecznej Gruzji. Jeśli chodzi o gotowanie, oczywiście będziesz musiał podjąć wysiłek, ale jaki jest wynik! :)
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 51 % 21 g
węglowodany 34 % 14 g
262 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 D 1 h 40 min

churchkhela to prawdziwie gruzińska słodycz, która wyróżnia się niezwykłością i wyrafinowaniem, podobnie jak wiele gruzińskich potraw. Przygotowywany jest deser z orzechów i naturalnego soku. Charakterystyczną cechą churchkheli jest brak cukru i konserwantów w jej składzie.

oprócz głównych składników będziesz potrzebować: nici, grubej igły i naparstka do sznurowania orzechów, zapałek lub wykałaczek do mocowania krawędzi nici, patelni z wysokimi bokami, aby wygodnie było zanurzyć "koraliki orzechowe".

więc gotujemy churchkhela:

1. Delikatnie, aby nie zgnieść palców, umieść orzechy na nitce, której krawędź jest zabezpieczona zapałką lub wykałaczką.
2. Rozcieńczyć mąkę w soku z granatów (półtorej szklanki). Zrób to ostrożnie, aby mieszanina była jednorodna, bez grudek.
3. Zagotuj resztę soku na małym ogniu i stopniowo wprowadzaj do niego powstałą mieszaninę z mąką, ciągle mieszając.
4. Gotuj mieszaninę, ciągle mieszając, aż będzie bardzo gęsta galaretka.
schłodzić powstałą masę do około 50 stopni Celsjusza.
5. Na zmianę maczaj "orzechowe koraliki" w galarecie. Zasada tego procesu jest następująca: 1,5 minuty w mieszance soków, a następnie 5 minut - suszenie. Najlepiej zrobić to z każdą" nitką orzechową " osobno. Powtarzaj ten proces, aż na orzechach utworzy się warstwa "opakowania" soku o grubości 15-20 mm.
6. Zawieś churchkhela w ciepłym miejscu do wyschnięcia, upewniając się, że krople masy sokowej nie zabrudzą podłogi ani mebli.

z reguły ten deser "stoi" przez kilka tygodni, ale jeśli chcesz pobrać próbkę, możesz to zrobić w dowolnym momencie - przynajmniej natychmiast po ugotowaniu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sok z granatów - 64   kcal/100g

Podobne przepisy