Churchhela z orzechami

Przygotuj obfity i zdrowy deser w stylu gruzińskim! To jest pyszne! Churchkhela to gruzińskie danie z orzechów i naturalnego soku. Ponieważ do jego przygotowania używa się różnych orzechów i soków, istnieje wiele odmian tego dania. Ale najważniejsze jest to, że deser okazuje się mega zdrowy i naturalny!
vasilnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 62 % 24 g
191 kcal
IG: 38 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 14 d 1 h 40 min

ten słynny gruziński przysmak od dawna zachwyca naszą rodzinę swoim żywym smakiem. Ponieważ jesteśmy zwolennikami zdrowego odżywiania-to jeden z naszych ulubionych deserów. Dziś chcę opowiedzieć o jednej z możliwych opcji przygotowania tego dania.

aby zrobić churchkhela z orzechów, musisz najpierw przygotować składniki:

- wysuszyć orzechy na suchej, rozgrzanej patelni (nie więcej niż 5 minut), ostudzić (aby nie palić rąk) i pocierać między dłońmi (aby pozbyć się łuski);
- w litrze zimnego soku delikatnie rozcieńczyć oba rodzaje mąki, mieszanina powinna być jednorodna, bez skrzepów.

następnie możesz przejść do następnego etapu gotowania:

- ostrożnie nawlecz orzechy na mocną nić, na dole której zawiąż duży węzeł (optymalna długość nici wynosi 45 cm, ale należy ją wypełnić tylko w dwóch trzecich). Aby ułatwić suszenie smakołyków, możesz połączyć ze sobą dwie nici z orzechami, aby zrównoważyć się, gdy zawiesisz je na przygotowanym szerokim drążku. Pozostaw resztki orzechów na później;
- zagotuj sok w dużym rondlu, ciągle mieszając, wlej do niego cienką strużkę mieszanki soku z mąką i gotuj na bardzo gęstą galaretkę.

gdy nici z orzechami i gęstą galaretką są gotowe, należy przygotować miejsce, w którym churchkhela wyschnie przez następne dwa tygodnie i przejść do ostatniego etapu:

- umieść tacę lub rozłóż ceratę pod poprzeczką do wyschnięcia;
- zanurz nitki z orzechami na patelni z galaretką schłodzoną do 50 stopni na 1-2 minuty, a następnie zawieś do ostygnięcia na 4-5 minut-tę procedurę należy powtórzyć kilka razy, aż warstwa orzechów osiągnie 15-20 mm;
- ostatni raz, gdy galaretka trochę wyschła, zwiń churchkhela w resztki orzechów.

miejsce do suszenia smakołyków powinno być suche, ciepłe i dobrze wentylowane, a po 2 tygodniach churchkhela należy umieścić w pergaminie i przechowywać w chłodnym miejscu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy