skład / składniki
metoda gotowania
ten słynny gruziński przysmak od dawna zachwyca naszą rodzinę swoim żywym smakiem. Ponieważ jesteśmy zwolennikami zdrowego odżywiania-to jeden z naszych ulubionych deserów. Dziś chcę opowiedzieć o jednej z możliwych opcji przygotowania tego dania.
aby zrobić churchkhela z orzechów, musisz najpierw przygotować składniki:
- wysuszyć orzechy na suchej, rozgrzanej patelni (nie więcej niż 5 minut), ostudzić (aby nie palić rąk) i pocierać między dłońmi (aby pozbyć się łuski);
- w litrze zimnego soku delikatnie rozcieńczyć oba rodzaje mąki, mieszanina powinna być jednorodna, bez skrzepów.
następnie możesz przejść do następnego etapu gotowania:
- ostrożnie nawlecz orzechy na mocną nić, na dole której zawiąż duży węzeł (optymalna długość nici wynosi 45 cm, ale należy ją wypełnić tylko w dwóch trzecich). Aby ułatwić suszenie smakołyków, możesz połączyć ze sobą dwie nici z orzechami, aby zrównoważyć się, gdy zawiesisz je na przygotowanym szerokim drążku. Pozostaw resztki orzechów na później;
- zagotuj sok w dużym rondlu, ciągle mieszając, wlej do niego cienką strużkę mieszanki soku z mąką i gotuj na bardzo gęstą galaretkę.
gdy nici z orzechami i gęstą galaretką są gotowe, należy przygotować miejsce, w którym churchkhela wyschnie przez następne dwa tygodnie i przejść do ostatniego etapu:
- umieść tacę lub rozłóż ceratę pod poprzeczką do wyschnięcia;
- zanurz nitki z orzechami na patelni z galaretką schłodzoną do 50 stopni na 1-2 minuty, a następnie zawieś do ostygnięcia na 4-5 minut-tę procedurę należy powtórzyć kilka razy, aż warstwa orzechów osiągnie 15-20 mm;
- ostatni raz, gdy galaretka trochę wyschła, zwiń churchkhela w resztki orzechów.
miejsce do suszenia smakołyków powinno być suche, ciepłe i dobrze wentylowane, a po 2 tygodniach churchkhela należy umieścić w pergaminie i przechowywać w chłodnym miejscu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g