basturma z indyka

świetna przekąska z mięsa indyka - zarówno na świątecznym stole, jak i w dni powszednie! Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo smaczne i przechowywane przez długi czas. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, chociaż zajmuje czas, ale praktycznie nie wymaga wysiłku. Spróbuj!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 16 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 4 % 1 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 11 D 1 h 40 min

1. Piersi powinny być oczyszczone ze skóry, żył. Umyj je dobrze, pamiętaj, aby osuszyć ręcznikami papierowymi.
2. Wlej sól do średniej miski, wlej koniak. Wymieszać.
3. Wlej połowę soli z koniakiem na dno odpowiedniego pojemnika (szklanego, ceramicznego, plastikowego).
4. Połóż piersi na soli, przykryj pozostałą solą. Równomiernie rozprowadź sól z koniakiem na powierzchni piersi.
5. Zamknij pojemnik pokrywką, wstaw do lodówki na 12 godzin, a następnie spuść uwolniony sok i pozostaw na kolejne 12 godzin.
6. Wyjmij piersi z pojemnika, spłucz solą, a następnie włóż je do zimnej wody na 1 godzinę. Co 20 minut zmieniaj wodę na świeżą.
7. Wyjmij piersi z wody, dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
8. Wymieszaj czosnek, chili w proszku i paprykę. Przetrzyj tą mieszanką piersi ze wszystkich stron.
9. Przygotowane piersi owinąć kilkakrotnie złożoną czystą gazą, owinąć sznurkiem.
10. Zawieś piersi w suchym i chłodnym miejscu, wentylowanym, ale możesz także w lodówce, tylko w tym przypadku musisz upewnić się, że nadmiar wilgoci nie gromadzi się tam i nie ma obcych zapachów. Pozostaw mięso tam na półtora tygodnia.
11. Czas minął-Usuń gazę. Basturma jest gotowa do spożycia. Przed podaniem odetnij cienkie plasterki. Resztę można przechowywać w lodówce przez ponad miesiąc.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy