skład / składniki
metoda gotowania
1. Piersi powinny być oczyszczone ze skóry, żył. Umyj je dobrze, pamiętaj, aby osuszyć ręcznikami papierowymi.
2. Wlej sól do średniej miski, wlej koniak. Wymieszać.
3. Wlej połowę soli z koniakiem na dno odpowiedniego pojemnika (szklanego, ceramicznego, plastikowego).
4. Połóż piersi na soli, przykryj pozostałą solą. Równomiernie rozprowadź sól z koniakiem na powierzchni piersi.
5. Zamknij pojemnik pokrywką, wstaw do lodówki na 12 godzin, a następnie spuść uwolniony sok i pozostaw na kolejne 12 godzin.
6. Wyjmij piersi z pojemnika, spłucz solą, a następnie włóż je do zimnej wody na 1 godzinę. Co 20 minut zmieniaj wodę na świeżą.
7. Wyjmij piersi z wody, dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
8. Wymieszaj czosnek, chili w proszku i paprykę. Przetrzyj tą mieszanką piersi ze wszystkich stron.
9. Przygotowane piersi owinąć kilkakrotnie złożoną czystą gazą, owinąć sznurkiem.
10. Zawieś piersi w suchym i chłodnym miejscu, wentylowanym, ale możesz także w lodówce, tylko w tym przypadku musisz upewnić się, że nadmiar wilgoci nie gromadzi się tam i nie ma obcych zapachów. Pozostaw mięso tam na półtora tygodnia.
11. Czas minął-Usuń gazę. Basturma jest gotowa do spożycia. Przed podaniem odetnij cienkie plasterki. Resztę można przechowywać w lodówce przez ponad miesiąc.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g