kandyzowane śliwki na zimę domowe

Przygotuj kandyzowane owoce-świetna uczta na herbatę w mroźne zimowe wieczory! Przed nami zima. Dla tych, którzy lubią długie mroźne zimowe wieczory pić gorącą herbatę, proponuję spróbować słodkiego przysmaku-kandyzowanych śliwek. Kandyzowane owoce według tego przepisu są smaczne i zdrowe i są lubiane zarówno przez dorosłych, jak i zwłaszcza dzieci. Spróbuj!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
197 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 11 h

1. W rondlu połącz cukier i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.

2. Spłucz śliwki. Kość można usunąć, przecinając śliwkę na pół lub pozostawiając ją z kością.

3. Dodaj śliwki do wrzącego syropu cukrowego, zagotuj i gotuj przez około minutę. Następnie pozostaw w temperaturze pokojowej zamkniętej na 10 godzin. Następnie gotuj jeszcze raz i gotuj przez około minutę i pozostaw na kolejne 10 godzin. Powtórz procedurę jeszcze raz.

4. Oddziel śliwki od syropu, pozostawiając je w durszlaku, aż cały syrop spłynie (2-3 godziny). Syrop można również przygotować na zimę, ponownie gotując.

5. Zwiń śliwki w cukier puder, strząśnij nadmiar proszku. Następnie włóż kandyzowane owoce do wyschnięcia, aż będą całkowicie ugotowane w suszarce elektrycznej lub piekarniku przy minimalnym ogniu. Od czasu do czasu sprawdzaj kandyzowane owoce - gotowe powinny być suche, umiarkowanie miękkie, a nie twarde.

owoce kandyzowane należy przechowywać szczelnie zamknięte, aby nie wyschły.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy