skład / składniki
metoda gotowania
1. W rondlu połącz cukier i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut.
2. Spłucz śliwki. Kość można usunąć, przecinając śliwkę na pół lub pozostawiając ją z kością.
3. Dodaj śliwki do wrzącego syropu cukrowego, zagotuj i gotuj przez około minutę. Następnie pozostaw w temperaturze pokojowej zamkniętej na 10 godzin. Następnie gotuj jeszcze raz i gotuj przez około minutę i pozostaw na kolejne 10 godzin. Powtórz procedurę jeszcze raz.
4. Oddziel śliwki od syropu, pozostawiając je w durszlaku, aż cały syrop spłynie (2-3 godziny). Syrop można również przygotować na zimę, ponownie gotując.
5. Zwiń śliwki w cukier puder, strząśnij nadmiar proszku. Następnie włóż kandyzowane owoce do wyschnięcia, aż będą całkowicie ugotowane w suszarce elektrycznej lub piekarniku przy minimalnym ogniu. Od czasu do czasu sprawdzaj kandyzowane owoce - gotowe powinny być suche, umiarkowanie miękkie, a nie twarde.
owoce kandyzowane należy przechowywać szczelnie zamknięte, aby nie wyschły.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g