domowy chleb żytni

bardzo smaczny domowy chleb, bez którego żaden posiłek się nie obejdzie.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 42 % 21 g
węglowodany 52 % 26 g
309 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D 10 h 15 min

Zwykle domowy chleb żytni odnosi się do chleba pszennego z dodatkiem mąki żytniej, ale przyjaciel nauczył mnie robić prawdziwy chleb zbożowy z kiełkującego żyta. Okazało się bardzo smaczne tradycyjne jedzenie i nie mogę się doczekać, aby podzielić się tym przepisem kulinarnym ze wszystkimi. Najpierw kiełkuję żyto przez około 36 godzin. Najpierw napełniam go wodą, potem spuszczam wodę i zostawiam mokre ziarna, aż pojawią się kiełki. Okresowo nawilżam. Następnie włóż kiełkowane ziarna żyta, oliwę z oliwek, 100 gramów wody, soli i kminku do blendera i zmiel do stanu ciasta, które wylewam cienką warstwą pół centymetra na specjalną teflonową powierzchnię odwadniacza. Z jednej strony jest szesnaście godzin, a z drugiej osiem godzin. Rezultatem tak długich kłopotów jest cienki chrupiący chleb żytni-tortilla. Gotowanie domowego chleba żytniego zajmuje bardzo dużo czasu, więc przez te kilka lat, które znam ten przepis kulinarny, gotowałem go tylko kilka razy, ale za każdym razem było to prawdziwe święto i okazja do zaproszenia gości. Produkty z kiełkujących ziaren są uważane za niezwykle zdrowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy