skład / składniki
metoda gotowania
Zwykle domowy chleb żytni odnosi się do chleba pszennego z dodatkiem mąki żytniej, ale przyjaciel nauczył mnie robić prawdziwy chleb zbożowy z kiełkującego żyta. Okazało się bardzo smaczne tradycyjne jedzenie i nie mogę się doczekać, aby podzielić się tym przepisem kulinarnym ze wszystkimi. Najpierw kiełkuję żyto przez około 36 godzin. Najpierw napełniam go wodą, potem spuszczam wodę i zostawiam mokre ziarna, aż pojawią się kiełki. Okresowo nawilżam. Następnie włóż kiełkowane ziarna żyta, oliwę z oliwek, 100 gramów wody, soli i kminku do blendera i zmiel do stanu ciasta, które wylewam cienką warstwą pół centymetra na specjalną teflonową powierzchnię odwadniacza. Z jednej strony jest szesnaście godzin, a z drugiej osiem godzin. Rezultatem tak długich kłopotów jest cienki chrupiący chleb żytni-tortilla. Gotowanie domowego chleba żytniego zajmuje bardzo dużo czasu, więc przez te kilka lat, które znam ten przepis kulinarny, gotowałem go tylko kilka razy, ale za każdym razem było to prawdziwe święto i okazja do zaproszenia gości. Produkty z kiełkujących ziaren są uważane za niezwykle zdrowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g