skład / składniki
metoda gotowania
wypróbowałem ten kulinarny przepis na suszoną Gęś od znajomych z wizyty, bardzo smaczny. Radzę ci go ugotować! To jedzenie kuchni tatarskiej. I przygotowuje się go w ten sposób: Oskubaną i dokładnie umytą tuszę gęsi wcieramy mieszanką czosnku i soli kuchennej wciśniętej przez czosnek. Następnie należy wziąć 1 część soli i 2 części suchej pszenicy lub tretikale (wcześniej umyte i wysuszone) i tę mieszaninę należy wypełnić wewnątrz tuszy ptaka. Tuszę gęsi należy owinąć szmatką nasączoną pikantną solanką (do solanki należy rozpuścić sól i odrobinę kolendry i czarnego mielonego pieprzu w wodzie), po czym należy założyć nylonową pończochę na tuszę i zawiesić do góry nogami w zimnej spiżarni. Tusza gęsi zebrana w ten sposób może być przechowywana do 1 roku. Tak przygotowuje się suszoną Gęś! Mięso gęsi może być spożywane jako zimna przekąska, dzięki czemu można z niego gotować barszcz, manti, zupę. Prosty bulion lub nadzienie do manti nie może być solone. Na przykład mięso jest obniżane do manti lub jest spożywane w ten sposób, a zupy gotuje się z kości. Lepiej jest wziąć małe tusze gęsi pokryte tłuszczem. Smacznego! Jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g