suszona gęś z czosnkiem

unikalny produkt, przepis był przekazywany z pokolenia na pokolenie.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 69 % 29 g
tłuszcze 31 % 13 g
węglowodany 0 % 0 g
238 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d

wypróbowałem ten kulinarny przepis na suszoną Gęś od znajomych z wizyty, bardzo smaczny. Radzę ci go ugotować! To jedzenie kuchni tatarskiej. I przygotowuje się go w ten sposób: Oskubaną i dokładnie umytą tuszę gęsi wcieramy mieszanką czosnku i soli kuchennej wciśniętej przez czosnek. Następnie należy wziąć 1 część soli i 2 części suchej pszenicy lub tretikale (wcześniej umyte i wysuszone) i tę mieszaninę należy wypełnić wewnątrz tuszy ptaka. Tuszę gęsi należy owinąć szmatką nasączoną pikantną solanką (do solanki należy rozpuścić sól i odrobinę kolendry i czarnego mielonego pieprzu w wodzie), po czym należy założyć nylonową pończochę na tuszę i zawiesić do góry nogami w zimnej spiżarni. Tusza gęsi zebrana w ten sposób może być przechowywana do 1 roku. Tak przygotowuje się suszoną Gęś! Mięso gęsi może być spożywane jako zimna przekąska, dzięki czemu można z niego gotować barszcz, manti, zupę. Prosty bulion lub nadzienie do manti nie może być solone. Na przykład mięso jest obniżane do manti lub jest spożywane w ten sposób, a zupy gotuje się z kości. Lepiej jest wziąć małe tusze gęsi pokryte tłuszczem. Smacznego! Jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy