suszona perliczka

bardzo niezwykły, prawdziwy przysmak, pyszny! Suszona perliczka całkiem dobrze uzupełni kolekcję przekąsek w Twoich przepisach. Ptak okazuje się bardzo smaczny i niezwykły i zbliżony do smaku dziczyzny. Podobny do bażanta lub dzikiej kaczki. Generalnie nie trzeba używać z piwem, pasuje do każdego stołu.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 80 % 12 g
56 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 33 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed rozpoczęciem gotowania przepłucz perliczkę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi, pokrój wzdłuż piersi

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej pszenicę na dno pojemnika, w którym posolemy ptaka

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp solą pszenicę, wyrównaj ją na powierzchni pszenicy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż gałązki rozmarynu na soli

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na rozmarynie kładziemy perliczkę z tyłu do soli, na której ponownie układamy gałązki rozmarynu

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zasypiamy ptaka solą, aby nie było nagich miejsc. Umieść blachę do pieczenia z perliczką w chłodnym miejscu na trzy dni

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po tym czasie wyjmujemy ptaka z soli, myjemy go pod bieżącą wodą z nadmiaru soli. Wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Zawieszamy perliczkę, aby uschła w lodówce lub wentylowanym pomieszczeniu przez trzydzieści lub więcej dni. Po tym czasie suszony produkt będzie gotowy

najbardziej niezwykłą cechą tego przepisu jest zastosowanie perliczki. Jest to dość rzadki ptak rasy afrykańskiej, który szybko włamuje się na półki elitarnych supermarketów i do uprawy w prywatnych gospodarstwach, aby miłośnicy przysmaków i dziczyzny mogli się nim delektować. Tak, tak, to zwierzyna. Ponieważ mięso perliczki jest bardzo podobne w smaku do mięsa bażanta, do mięsa dzikich ras ptaków. Smak suszonej dziczyzny będzie zależał od przypraw, których używasz. Użyłem rozmarynu, można go zastąpić oregano lub tymiankiem. Suszenie ptaka nie jest konieczne w lodówce. Suszenie mięsa na zasadzie suszenia gęsi przez Tatarów na strychu jest bardzo dobre i wygodne. Najważniejsze jest przestrzeganie warunków stałego przeciągu. Sól w przepisie musi być używana średnio zmielona, nie można użyć drobnej soli, ponieważ produkt zostanie przesolony. Aby ptak nie "kąpał się" w płynie, który zabierze sól, używam pszenicy. Wchłonie go i nie będzie musiał zmieniać mokrej soli na nową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Kuropatwa - 254   kcal/100g
  • Cietrzew - 254   kcal/100g
  • Dziczyzna - 200   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy