skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed rozpoczęciem gotowania przepłucz perliczkę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi, pokrój wzdłuż piersi
Krok 2:
Wlej pszenicę na dno pojemnika, w którym posolemy ptaka
Krok 3:
Posyp solą pszenicę, wyrównaj ją na powierzchni pszenicy
Krok 4:
Połóż gałązki rozmarynu na soli
Krok 5:
Na rozmarynie kładziemy perliczkę z tyłu do soli, na której ponownie układamy gałązki rozmarynu
Krok 6:
Następnie zasypiamy ptaka solą, aby nie było nagich miejsc. Umieść blachę do pieczenia z perliczką w chłodnym miejscu na trzy dni
Krok 7:
Po tym czasie wyjmujemy ptaka z soli, myjemy go pod bieżącą wodą z nadmiaru soli. Wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi. Zawieszamy perliczkę, aby uschła w lodówce lub wentylowanym pomieszczeniu przez trzydzieści lub więcej dni. Po tym czasie suszony produkt będzie gotowy
najbardziej niezwykłą cechą tego przepisu jest zastosowanie perliczki. Jest to dość rzadki ptak rasy afrykańskiej, który szybko włamuje się na półki elitarnych supermarketów i do uprawy w prywatnych gospodarstwach, aby miłośnicy przysmaków i dziczyzny mogli się nim delektować. Tak, tak, to zwierzyna. Ponieważ mięso perliczki jest bardzo podobne w smaku do mięsa bażanta, do mięsa dzikich ras ptaków. Smak suszonej dziczyzny będzie zależał od przypraw, których używasz. Użyłem rozmarynu, można go zastąpić oregano lub tymiankiem. Suszenie ptaka nie jest konieczne w lodówce. Suszenie mięsa na zasadzie suszenia gęsi przez Tatarów na strychu jest bardzo dobre i wygodne. Najważniejsze jest przestrzeganie warunków stałego przeciągu. Sól w przepisie musi być używana średnio zmielona, nie można użyć drobnej soli, ponieważ produkt zostanie przesolony. Aby ptak nie "kąpał się" w płynie, który zabierze sól, używam pszenicy. Wchłonie go i nie będzie musiał zmieniać mokrej soli na nową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Kuropatwa - 254 kcal/100g
- Cietrzew - 254 kcal/100g
- Dziczyzna - 200 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g