skład / składniki
metoda gotowania
wybieramy odpowiednie jagody. Nie potrzebujemy niedojrzałych, ale dojrzały wiciokrzew jest niepożądany.
kładziemy jagody na papierze / blasze do pieczenia / desce do krojenia i wystawiamy na słońce. Aby muchy nie siadały na nim, ale jednocześnie mogły bezpiecznie wyschnąć w ciepłych promieniach, można je przykryć cienką, a nie gęstą szmatką.
Naturalne suszenie zajmuje dużo czasu, ale produkt zachowuje większość przydatnych elementów.
zbiór wiciokrzewu
suszone wymaga tygodnia bezczynności na słońcu. Suszone jagody nie wydzielają soków, stając się twarde i twarde.
opcja suszenia w piekarniku zajmie tylko 10 godzin, a nawet mniej. Temperatura ogrzewania powinna być niska - 50 lub 60 stopni. Pierwsza opcja jest bardziej zalecana, ale ostatecznie to od Ciebie zależy, jak najlepiej ugotować wiciokrzew na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g