skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Najpierw musimy wybrać odpowiedni filet z kurczaka. Mięso z kurczaka powinno być świeże, różowe i wolne od szarych plam, które powstają w wyniku długotrwałego lub niewłaściwego przechowywania w sklepie. Następnie należy umyć filety pod bieżącą wodą, usunąć naturalny film z powierzchni i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Następny etap: wymieszaj paprykę, bazylię i sól i wlej tę mieszaninę na talerz. Filety zwijamy (za pomocą wcierania) w tej mieszance tak, aby cała powierzchnia piersi była pokryta przyprawami,
Krok 3:
I umieść go w emaliowanych naczyniach, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na jeden dzień. W ciągu dnia należy okresowo wstrząsać filetem.
Krok 4:
Po dniu wyjmij pierś, spłucz pod bieżącą zimną wodą, aby całkowicie usunąć sól i przyprawy z powierzchni. Filety należy ponownie osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i papryką.
Krok 5:
Owinąć filet osobno podwójną warstwą gazy i zawiązać sznurkiem, jak pokazano na filmie.
Krok 6:
Teraz zawieś filety w lodówce na 72 godziny.
Krok 7:
Po określonym czasie wyjmujemy i rozwijamy filety, kroimy w cienkie plasterki. Suszona pierś z kurczaka jest gotowa do spożycia, podajemy do stołu i delektujemy się razem z przyjaciółmi przy piwie lub winie. Smacznego!
szybki i mało wymagający przepis na suszenie filetów z kurczaka w domu w lodówce. W stabilnej temperaturze filet można całkowicie wysuszyć na balkonie. Korzystając z tego przepisu, uzyskuje się bardzo smaczny, umiarkowany słony filet. który świetnie wygląda jak kawałek mięsa na świątecznym stole. Bardzo wygodnie jest zabrać go na wycieczkę lub do kraju, położyć na kanapkach. Dobra alternatywa dla kiełbasy. wcale nie jest trudne do przygotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g