suszone mięso

pikantne plastry suszonego mięsa-pyszne z piwem! Mięso z tego przepisu świetnie nadaje się na przyjazne spotkania przy piwie! Świetna alternatywa dla zakupionych przekąsek lub frytek. Pikantne i smaczne, przyjaciele naprawdę to lubią.
nadiniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 17 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 35 % 12 g
141 kcal
IG: 75 / 25 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 16 h 40 min

mięso należy przygotować i marynować. Usuń z niego żyły i warstwy tłuszczu. Włóż do zamrażarki na kilka godzin. W ten sposób mięso trochę zamarznie i łatwiej będzie je pokroić.

w naczyniu do marynowania wymieszaj sos sojowy, sos satsebeli i keczup. Dodaj przyprawy, sól i dobrze wymieszaj, aż się połączą.

zamrożone mięso pokroić w cienkie plasterki o grubości około pół centymetra.

następnie porcjami po kilka kawałków dokładnie namocz całe mięso w marynacie. Zamknij folią spożywczą i marynuj w lodówce przez 6-8 godzin.

marynowane mięso układać równomiernie w jednej warstwie w komorach suszarki. Włącz suszenie mięsa przy mocy suszarki 260 watów przez 4 godziny.

po 4 godzinach należy odwrócić każdy kawałek mięsa na drugą stronę i zamienić wszystkie poziomy suszarki. Suszyć przez kolejne 4 godziny, aż do całkowitego ugotowania.

mięso jest gotowe, smacznego dla wszystkich! Należy pamiętać, że mięso przygotowane w ten sposób waży około połowę mniej niż surowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy