skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przede wszystkim wkładam świeże mięso do zamrażarki na 30-40 minut. Lekko zamrożone mięso łatwiej kroi się w cienkie paski i właśnie to należy zrobić w pierwszej kolejności. Paski wołowiny powinny mieć około 0,7-1 cm. W misce wkładam paski wołowiny. Dodaję sos sojowy, płynny dym, cukier, sól, pieprz, czosnek w proszku, cebulę w proszku i paprykę. Dobrze wymieszaj, aby było równomiernie. Zostawiam na noc.
Krok 2:
Gotuję Jerky w specjalnej suszarce-odwadniaczu. W celach informacyjnych, kto jeszcze nie wie: https://goo.gl/pYdhXN. wrzucam tam kawałki mięsa (układam je na półkach) i ustawiam na 8 godzin w temperaturze 65 stopni Celsjusza. I zapominam o nich. Po 8 godzinach sprawdzam, czy wszystko wyschło, wyjmuję mięso. Ogólnie rzecz biorąc, chcę doradzić suszarce miłośnikom mięsa. Chociaż można to zrobić w piekarniku, nie jestem pewien smaku.
Krok 3:
Oto taki urok! Bardzo wygodnie jest zabrać ze sobą jako przekąskę. Dobra rzecz do diety i żywienia sportowego.
chcę się powtórzyć, fakt, że mięso jest gotowane w odwadniaczu, jest ważny, ponieważ w urządzeniu obserwuje się reżim temperaturowy i czasowy. Równomierne suszenie. Moim zdaniem jest to ważne zarówno dla koloru, kształtu, jak i smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Płynny dym - 0 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Suszona cebula - 273 kcal/100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g