jerki mięsne w odwadniaczu

przepis na klasyczne jerki mięsne: do piwa i na piwo! Ciągle jestem w biznesie, uprawiam sport i potrzebuję takich przekąsek. To danie zawsze mi pomaga.
LeschAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 22 g
tłuszcze 46 % 23 g
węglowodany 10 % 5 g
305 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przede wszystkim wkładam świeże mięso do zamrażarki na 30-40 minut. Lekko zamrożone mięso łatwiej kroi się w cienkie paski i właśnie to należy zrobić w pierwszej kolejności. Paski wołowiny powinny mieć około 0,7-1 cm. W misce wkładam paski wołowiny. Dodaję sos sojowy, płynny dym, cukier, sól, pieprz, czosnek w proszku, cebulę w proszku i paprykę. Dobrze wymieszaj, aby było równomiernie. Zostawiam na noc.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuję Jerky w specjalnej suszarce-odwadniaczu. W celach informacyjnych, kto jeszcze nie wie: https://goo.gl/pYdhXN. wrzucam tam kawałki mięsa (układam je na półkach) i ustawiam na 8 godzin w temperaturze 65 stopni Celsjusza. I zapominam o nich. Po 8 godzinach sprawdzam, czy wszystko wyschło, wyjmuję mięso. Ogólnie rzecz biorąc, chcę doradzić suszarce miłośnikom mięsa. Chociaż można to zrobić w piekarniku, nie jestem pewien smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oto taki urok! Bardzo wygodnie jest zabrać ze sobą jako przekąskę. Dobra rzecz do diety i żywienia sportowego.

chcę się powtórzyć, fakt, że mięso jest gotowane w odwadniaczu, jest ważny, ponieważ w urządzeniu obserwuje się reżim temperaturowy i czasowy. Równomierne suszenie. Moim zdaniem jest to ważne zarówno dla koloru, kształtu, jak i smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Płynny dym - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Suszona cebula - 273   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy