basturma z łosiatyna

świetna przekąska do piwa lub wina - suszone pikantne mięso! Przygotuj! Basturma może być gotowana z dowolnego mięsa zgodnie z tym przepisem, ale spróbuj z łosia - ma wyjątkowy smak. Przyprawy wybrane do basturmy w tym przepisie sprawiają, że jej smak jest niezapomniany i prosty... doskonały. Świetna uczta dla gości na przyjaznej imprezie, nadaje się również na świąteczny stół, w dni powszednie będzie smaczną i pożywną przekąską.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 87 % 20 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 4 % 1 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 D 6 h 40 min

1. Umyj mięso, Wytnij żyły, pokrój na prostokątne kawałki. Powinny być dość duże, ponieważ mięso wysycha 3-4 razy podczas gotowania.
2. Dobrze natrzyj mięso solą, układając je w odpowiedniej wielkości misce. Nie żałuj soli. Połóż talerz na mięsie, a na nim ładunek. Wyjmij pojemnik z mięsem do lodówki na 4 dni.
3. Gdy minie czas, wyjmij mięso i umieść je w zimnej, czystej wodzie na 6 godzin. Co godzinę zmieniaj wodę na świeżą.
4. Wlej przyprawy do miski, wymieszaj. Wyciśnij czosnek, ponownie wymieszaj. Teraz musisz dodać gorącą wodę do przypraw, dodaj ją stopniowo - w rezultacie mieszanka przypraw powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw przyprawy na 15 minut. Jeśli w tym czasie mieszanina stała się zbyt gęsta, możesz dodać trochę więcej wody.
5. Posmaruj każdy kawałek mięsa grubo przyprawami ze wszystkich stron. Złóż łosia do dużego pojemnika i wstaw z powrotem do lodówki na 4 dni.
6. W górnej części każdego kawałka łosia wykonaj nakłucie, włóż sznurek. Zawieś mięso w wentylowanym pomieszczeniu, najlepiej chłodnym, ale jest to możliwe w temperaturze pokojowej, przez 6-10 dni. Czas zależy od wielkości kawałków mięsa, a także od temperatury pomieszczenia.

pokrój gotową basturmę w cienkie plasterki. Takie mięso jest przechowywane przez długi czas, nawet bez lodówki.

smacznego!

PS powiem od razu: nie daj się zwieść dużej ilości ostrych przypraw - jest to konieczne do lepszej impregnacji mięsa. Kiedy kroisz gotową basturmę, możesz wyczyścić warstwę pieprzu nożem, jeśli jest to dla Ciebie zbyt ostre. Pamiętaj jednak, że basturma jest podawana bezpośrednio z tą warstwą - tym różni się od innych wędlin!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g
  • Łosiatyna - 100   kcal/100g

Podobne przepisy