kilka wskazówek, jak smacznie i bezpiecznie gotować potrawy w piekarniku
1. Nie ma różnicy, która kuchenka jest bardziej wydajna-elektryczna czy gazowa. Są to te same urządzenia, tylko palnik gazowy oddaje ciepło od dołu, a elektryczny nagrzewa się od góry. Najlepiej byłoby umieścić blachę do pieczenia na środku.
2. Wcześniej piec musi być rozgrzany. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, zawór należy obrócić na maksymalną moc, wystarczy 15-20 minut. Następnie zmniejsz siłę ognia o połowę i włóż pojemnik z jedzeniem do środka.
3. Nie bierz dosłownie wskazówek z przepisów na potrawy do pieczenia w piekarniku, takich jak: "...przez 25 minut w temperaturze 200 stopni". Skupienie się na termometrze i zegarze jest trudnym i zawodnym zajęciem, więc nie jeden obiad się zepsuł. Sekret jest prosty: musisz zaufać zmysłowi węchu. Kiedy pierwsze apetyczne zapachy zawijają się w powietrzu, należy natychmiast sprawdzić stopień gotowości potrawy-przebić ciasto zapałką, ocenić poziom smażenia, przesunąć blachę do pieczenia, pobrać próbkę. W tym momencie gotowość zapiekanki wynosi około 80%.
4. Po wyłączeniu ognia nie spiesz się, aby zdobyć blachę do pieczenia – niech potliwość potnie się za zamkniętymi drzwiami podczas chłodzenia piekarnika, "dotrze". Jest więc mniejsze ryzyko poparzenia, a smak będzie bogatszy, zwłaszcza jeśli są to warzywa lub składniki w sosie.
przeczytaj artykuł Jak gotować w piekarniku pysznie według niewłaściwych przepisów . Pomoże to poradzić sobie z dowolnym piekarnikiem i sprawi, że wszystkie naczynia w nim zawsze będą wyglądać tak, jak powinny.