gęś z nadzieniem jabłkowo-rumowym
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
naszej gęsi oczyść, opłucz,osusz i natrzyj solą.
przygotuj nadzienie. Umyj jabłka, usuń pestki i rdzeń, grubo posiekaj. Opłucz rodzynki. Połącz to wszystko: jabłka, rodzynki i śliwki. Następnie wlej Rum. Dodaj tam majeranek i krakersy. I wszystko dokładnie wymieszaj.
nadziewamy Gęś przygotowanym przez nas nadzieniem.
delikatnie ułóż nadziewaną gęś na ruszcie z gęsim mostkiem do dołu i rozgrzej piekarnik do 200 stopni . Włóż ruszt z gęsią gęsią do piekarnika i włóż go od dołu i wlej do niego, czyli 0,5 litra wody.
piecz przez 1 godzinę, czasami wylewając sok na wierzch. Następnie odwróć gęś i piecz przez kolejną godzinę. Pociesz trochę Gęś, polej lekko słoną zimną wodą i pozwól skórce się zrumienić.
na patelni odcedź uwolniony gęsi tłuszcz. A potem dodaj śmietanę. Popieprzyć. Posolić. Wymieszaj, umieść na piecu i gotuj przez chwilę.
gdy wszystko będzie gotowe, Gęś należy pokroić na porcje i podać.
miłych wakacji!
przygotuj nadzienie. Umyj jabłka, usuń pestki i rdzeń, grubo posiekaj. Opłucz rodzynki. Połącz to wszystko: jabłka, rodzynki i śliwki. Następnie wlej Rum. Dodaj tam majeranek i krakersy. I wszystko dokładnie wymieszaj.
nadziewamy Gęś przygotowanym przez nas nadzieniem.
delikatnie ułóż nadziewaną gęś na ruszcie z gęsim mostkiem do dołu i rozgrzej piekarnik do 200 stopni . Włóż ruszt z gęsią gęsią do piekarnika i włóż go od dołu i wlej do niego, czyli 0,5 litra wody.
piecz przez 1 godzinę, czasami wylewając sok na wierzch. Następnie odwróć gęś i piecz przez kolejną godzinę. Pociesz trochę Gęś, polej lekko słoną zimną wodą i pozwól skórce się zrumienić.
na patelni odcedź uwolniony gęsi tłuszcz. A potem dodaj śmietanę. Popieprzyć. Posolić. Wymieszaj, umieść na piecu i gotuj przez chwilę.
gdy wszystko będzie gotowe, Gęś należy pokroić na porcje i podać.
miłych wakacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g