gęś z nadzieniem jabłkowo-rumowym

uważaj! Tak pyszne, że uzależnia! Bardzo smaczny i świąteczny przepis kulinarny-gęś z nadzieniem jabłkowo-rumowym-od mojej Angielskiej dziewczyny. Myślę, że też ci się spodoba. Jak powiedział Ostap Bender-zjedz Gęś, wypij rum i daj jabłka sąsiadowi. Uwielbiam gotować tę gęś z jabłkami na Boże Narodzenie lub nowy rok.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 62 % 24 g
tłuszcze 31 % 12 g
węglowodany 8 % 3 g
224 kcal
IG: 25 / 75 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min
naszej gęsi oczyść, opłucz,osusz i natrzyj solą.
przygotuj nadzienie. Umyj jabłka, usuń pestki i rdzeń, grubo posiekaj. Opłucz rodzynki. Połącz to wszystko: jabłka, rodzynki i śliwki. Następnie wlej Rum. Dodaj tam majeranek i krakersy. I wszystko dokładnie wymieszaj.
nadziewamy Gęś przygotowanym przez nas nadzieniem.
delikatnie ułóż nadziewaną gęś na ruszcie z gęsim mostkiem do dołu i rozgrzej piekarnik do 200 stopni . Włóż ruszt z gęsią gęsią do piekarnika i włóż go od dołu i wlej do niego, czyli 0,5 litra wody.
piecz przez 1 godzinę, czasami wylewając sok na wierzch. Następnie odwróć gęś i piecz przez kolejną godzinę. Pociesz trochę Gęś, polej lekko słoną zimną wodą i pozwól skórce się zrumienić.
na patelni odcedź uwolniony gęsi tłuszcz. A potem dodaj śmietanę. Popieprzyć. Posolić. Wymieszaj, umieść na piecu i gotuj przez chwilę.
  gdy wszystko będzie gotowe, Gęś należy pokroić na porcje i podać.
miłych wakacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy