makaron z gałką muszkatołową i serem

dla miłośników kuchni włoskiej proponujemy makaron z gałkami muszkatołowymi!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 52 % 22 g
219 kcal
IG: 9 / 59 / 32

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Zlać. Podczas gotowania makaronu w małym rondlu podgrzej mleko bez gotowania. Odstawić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść 6 łyżek masła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę i smaż na małym ogniu, ciągle mieszając, 2 minuty. Stopniowo wlewaj mleko i nadal mieszając gotuj przez kolejne 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie zwiększ ogień, dodaj starty ser,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw solą

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pieprz i gałka muszkatołowa. Dodaj ugotowany makaron do naczynia do pieczenia. i wlej mieszaninę do wysmarowanej tłuszczem Formy do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pieczarki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż pieczarki na makaronie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej sosem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój pomidory w plasterki i ułóż na makaronie. Roztop pozostałe masło, wymieszaj z bułką tartą. Skrop makaron na wierzchu i piecz przez 30 minut, aż będzie złoty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy