deser orzechowy z tequilą

mocne uczucie wakacji pojawia się po pierwszym kęsie!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 38 % 21 g
węglowodany 49 % 27 g
325 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 45 min

Rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Zmiel orzeszki piniowe w blenderze i wymieszaj z wanilią. Dodaj masło i dobrze wymieszaj. Odłóż 1 / 4 szklanki okruchów, resztę posyp równą warstwą na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec do złotego koloru, 15 do 18 minut.

W międzyczasie dokładnie ubij tequilę, sok z cytryny, żółtka i odparowane mleko. W innej misce dokładnie ubij białka i cukier mikserem, aż będzie gęsta piana. Delikatnie włóż białka do mieszanki tequili i delikatnie wymieszaj. Rozłóż powstałą mieszaninę na orzechach i piecz przez 25 minut, a następnie ostudź. Posyp pozostałą bułką tartą na wierzchu. Wstaw do lodówki na 2 godziny lub na noc przed krojeniem. W razie potrzeby deser można polać miodem lub dżemem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Tequila - 75   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy