deser orzechowy z tequilą
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni. Zmiel orzeszki piniowe w blenderze i wymieszaj z wanilią. Dodaj masło i dobrze wymieszaj. Odłóż 1 / 4 szklanki okruchów, resztę posyp równą warstwą na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piec do złotego koloru, 15 do 18 minut.
W międzyczasie dokładnie ubij tequilę, sok z cytryny, żółtka i odparowane mleko. W innej misce dokładnie ubij białka i cukier mikserem, aż będzie gęsta piana. Delikatnie włóż białka do mieszanki tequili i delikatnie wymieszaj. Rozłóż powstałą mieszaninę na orzechach i piecz przez 25 minut, a następnie ostudź. Posyp pozostałą bułką tartą na wierzchu. Wstaw do lodówki na 2 godziny lub na noc przed krojeniem. W razie potrzeby deser można polać miodem lub dżemem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Orzeszki bukowe - 568 kcal/100g
- Pinia - 635 kcal/100g
- Orzechy cedrowe - 620 kcal/100g
- Tequila - 75 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g