skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak zrobić wątrobę z pieczarkami zapiekaną w garnku? Pokrój wątrobę na małe kawałki, sól, pieprz i zwiń w mące. Na patelni rozpuść masło i lekko usmaż wątrobę, aby złapała się ze wszystkich stron. Ale nie długo, zobacz, czy przekłułeś i poszedł różowy sok, to wystarczy.
cebulę pokroić w półpierścienie, smażyć na złoty kolor, dodać do niej grzyby i również usmażyć.
pokrój ziemniaki na duże kostki, smaż na złoty kolor na oleju roślinnym, ale nie doprowadzaj do ugotowania. Pokrój pomidory.
umieść wszystko w doniczkach. Uwielbiam, gdy wszystko się miesza, więc każdy składnik dzieli się swoim smakiem z "sąsiadem". Ale to znowu dla amatora. Możesz wszystko układać warstwami.
do śmietany dodaj drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i wlej do garnków. Wszystko wymieszaj. Włóż do zimnego piekarnika i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Ziemniaki powinny być miękkie.
ten przepis kulinarny stanie się jednym z Twoich ulubionych. Smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieczarki marynowane - 12 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g