wątróbka z pieczarkami zapiekana w garnku

najdelikatniejsza wątroba z grzybami jest idealna na lekki obiad z całą rodziną. Potrawy gotowane w garnkach wyróżniają się soczystością i bogactwem smaku. Za co lubię gotować w garnkach to za to, że wszystko, co tam naszkicujesz, okazuje się-polizasz palce! Wątroba wołowa z pieczarkami pieczona w garnku nie jest wyjątkiem. Wszyscy wiemy, że nie każdy będzie smakował wątrobę i nie każdy będzie jadł takie jedzenie. Ale uwierz mi, po wypróbowaniu tego dania przynajmniej raz, twój dom poprosi o suplementy!!!
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 43 % 9 g
117 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.


jak zrobić wątrobę z pieczarkami zapiekaną w garnku?   Pokrój wątrobę na małe kawałki, sól, pieprz i zwiń w mące. Na patelni rozpuść masło i lekko usmaż wątrobę, aby złapała się ze wszystkich stron. Ale nie długo, zobacz, czy przekłułeś i poszedł różowy sok, to wystarczy.
cebulę pokroić w półpierścienie, smażyć na złoty kolor, dodać do niej grzyby i również usmażyć.
pokrój ziemniaki na duże kostki, smaż na złoty kolor na oleju roślinnym, ale nie doprowadzaj do ugotowania. Pokrój pomidory.
umieść wszystko w doniczkach. Uwielbiam, gdy wszystko się miesza, więc każdy składnik dzieli się swoim smakiem z "sąsiadem". Ale to znowu dla amatora. Możesz wszystko układać warstwami.
do śmietany dodaj drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i wlej do garnków. Wszystko wymieszaj. Włóż do zimnego piekarnika i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Ziemniaki powinny być miękkie.
ten przepis kulinarny stanie się jednym z Twoich ulubionych. Smacznego!

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

należy pamiętać, że w sklepach grzyby w puszkach są często przechowywane z naruszeniem reżimu temperaturowego (powyżej 25 stopni, szczególnie latem). Może to prowadzić do rozwoju bakterii, które powodują ciężkie zatrucia i zatrucie jadem kiełbasianym.
oznaki niewłaściwego przechowywania to: spuchnięty słoik, mętna marynata, pęcherzyki powietrza unoszące się z dna słoika, obecność pleśni i nieprzyjemny zapach. Jeśli znajdziesz co najmniej jeden z wymienionych znaków, lepiej w ogóle nie używać takich grzybów. Jeśli masz pewność, że grzyby w puszkach były prawidłowo przechowywane, możesz ich używać bez smażenia. W przypadku, gdy wydaje się, że nie ma znaków, ale masz wątpliwości, lepiej smażyć grzyby na oleju roślinnym na złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieczarki marynowane - 12   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy