skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zmiel orzechy włoskie na drobne okruchy. Przesiej mąkę i wymieszaj z sodą gaszoną octem, skrobią rozcieńczoną śmietaną i cynamonem. Do tej pory bierzemy połowę sody i połowę octu, potrzebujemy tej samej ilości do mieszanki miodu.
następnie przygotuj kubki do kąpieli wodnej. W łaźni wodnej podgrzewamy cukier, wodę i olej roślinny. Stopniowo dodawaj miód i mieszaj, aż cukier i miód całkowicie się rozpuszczą.
ponownie bierzemy sodę, tym razem gasimy ją sokiem z cytryny i wlewamy do mieszanki miodu - mieszanka miodu śmiesznie się pieni i zwiększa objętość. Następnie dodaj posiekane orzechy i dobrze wymieszaj.
delikatnie połącz mąkę z mieszanką miodu i zagniataj ciasto do konsystencji płynnej śmietany.
przygotuj naczynie do pieczenia(przykryj papierem lub posmaruj nieprzywierającą powłoką olejem). I wlej do niego ciasto.
pokrój jabłka bez rdzenia na cienkie plasterki i pięknie rozłóż na cieście w formie.
wkładamy dywan do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut (cechy piekarnika). Gotowość do sprawdzenia długim szpikulcem.
spożywać schłodzoną z gorącą herbatą lub domowym kompotem :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g