szarlotka z jabłkami i cynamonem

Prosty przepis na bardzo smaczną szarlotkę! Bardzo podoba mi się ten kulinarny przepis na szarlotkę ze względu na swoją prostotę. Ciasto jabłkowe można zrobić w piekarniku, ale wolę gotować je w kuchence mikrofalowej.
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 29 % 13 g
węglowodany 64 % 29 g
245 kcal
IG: 17 / 7 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
mikserem lub trzepaczką ubij cukier i masło. Kontynuując ubijanie, dodaj mąkę i proszek do pieczenia ciasta. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić na razie.
jabłka obrać, wydrążyć i posiekać. Sokiem z połowy cytryny skrop jabłka, aby się nie ściemniały.
naczynie do pieczenia z jabłkami posmaruj masłem i posyp spód płatkami owsianymi. Podziel ciasto na dwie nierówne części. Ułóż większość równomiernie w naczyniu do pieczenia. Ułóż pokrojone jabłka z mielonymi orzechami włoskimi na wierzchu i posyp cynamonem. Szarlotka będzie smaczna i bez orzechów włoskich i cynamonu, ale z nimi smak ciasta będzie bardziej pikantny. Prawie zapomniałem, jeśli Twoje jabłka są słodkimi odmianami, możesz dodać trochę drobno posiekanego razem ze skórką cytryny.
z drugiej części ciasta rozwałkuj kiełbasę, pokrój ją na kawałki i ułóż na wierzchu ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Ustaw ruszt na średnim poziomie, ustaw naczynie do pieczenia i piecz przez około 30 minut.
jeśli gotujesz ciasto z jabłkami w kuchence mikrofalowej, ustaw je na 30% mocy i temperaturę 180 stopni i piecz również przez 30 minut.
przed podaniem ciasto jabłkowe dobrze posyp cukrem pudrem. Cóż, szarlotka jest gotowa i możesz podać ją na stole, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal / 100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy