skład / składniki
metoda gotowania
robię to ciasto ziemniaczano-drobiowe w ten sposób.
ubijam jajka i białka trzepaczką, aby uzyskać gęstą pianę i odstawiam na chwilę.
na dużej patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju. Ziemniaki kroję w kostkę. Smażyć na skórkę. Z papryki usuwam nasiona i kroję w kostkę. Czosnek wyciskam czosnkiem, drobno siekam cebulę.
gdy olej się rozgrzeje, wkładam mielonego kurczaka i smażymy przez około 5 minut. Dodaję cebulę, czosnek, paprykę, dobrze mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Smaż przez kolejne 8-10 minut i przenieś tę mieszaninę do miski.
na patelni rozgrzewam pozostały olej, wlewam jajka i gotuję na średnim ogniu, aż brzegi jajecznicy stwardnieją. Dodaj mieszankę kurczaka i ziemniaków i dobrze wymieszaj. Posyp tartym serem.
teraz rozgrzewam piekarnik do 150 stopni. Ustawiam blachę do pieczenia na średnim poziomie i pieczę ciasto ziemniaczane przez około 20 minut. Następnie wyjmuję ciasto z piekarnika i przenoszę na talerz.
przed podaniem polecam skropić ciasto masłem i posypać posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g