placek ziemniaczano-drobiowy

Cała Seya będzie zachwycona jednym z jego gatunków!
NashaDashaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 22 % 5 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

robię to ciasto ziemniaczano-drobiowe w ten sposób.
ubijam jajka i białka trzepaczką, aby uzyskać gęstą pianę i odstawiam na chwilę.
na dużej patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju. Ziemniaki kroję w kostkę. Smażyć na skórkę. Z papryki usuwam nasiona i kroję w kostkę. Czosnek wyciskam czosnkiem, drobno siekam cebulę.
gdy olej się rozgrzeje, wkładam mielonego kurczaka i smażymy przez około 5 minut. Dodaję cebulę, czosnek, paprykę, dobrze mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Smaż przez kolejne 8-10 minut i przenieś tę mieszaninę do miski.
na patelni rozgrzewam pozostały olej, wlewam jajka i gotuję na średnim ogniu, aż brzegi jajecznicy stwardnieją. Dodaj mieszankę kurczaka i ziemniaków i dobrze wymieszaj. Posyp tartym serem.
teraz rozgrzewam piekarnik do 150 stopni. Ustawiam blachę do pieczenia na średnim poziomie i pieczę ciasto ziemniaczane przez około 20 minut. Następnie wyjmuję ciasto z piekarnika i przenoszę na talerz.
przed podaniem polecam skropić ciasto masłem i posypać posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy